Contents

ΡΟΚΠΟΡΤ, ΤΕΞΑΣ / ΤΥΦΩΝΑΣ ΧΑΡΒΕΙ

Διάσωση και Ανοικοδόμηση

Προμήθειες του Φορτηγού των VM
Προμήθειες του Φορτηγού των VM Στα τέλη του Αυγούστου, ένας στόλος από οκτώ ημιφορτηγά «Κάτι Μπορεί να Γίνει γι’ Αυτό» των VM της Scientology ταξίδεψαν τρεις μέρες και νύχτες από τη Γιούτα, όπου οι κάτοικοι είχαν δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν τους Τεξανούς, αμέσως μετά τον απόηχο του Τυφώνα Χάρβεϊ. Το καραβάνι έφτασε στο Ρόκπορτ με πάνω από 200 τόνους από οικοδομικές προμήθειες.

Ήταν ένα «comeback» όπως κανένα άλλο στην ιστορία των τυφώνων: από ένα ασήμαντο τροπικό κύμα που διακρίναμε πέρα από την ακτή της Αφρικής στις 13 Αυγούστου, ο Χάρβεϊ έγινε ο ισχυρότερος τυφώνας που χτύπησε το Τέξας εδώ και 56 χρόνια. Το μεγάλο υγρό κτήνος συνέχισε να κινείται, εκτοξεύοντας όλο και ισχυρότερους ανέμους και έντονες βροχές σε όλες τις Προσήνεμους Νήσους μόνο για να υποφέρει θνητές πληγές (ή έτσι νόμισαν οι μετεωρολόγοι) από διάτμηση του ανέμου στις 18 Αυγούστου. Βρίσκοντας νέα δύναμη καθώς έμεινε στάσιμος στον Κόλπο του Καμπέτσε, ο Χάρβεϊ κραύγασε ως θυελλώδης δύναμη έξι μέρες αργότερα.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΡΟΚΠΟΡΤ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΡΟΚΠΟΡΤ Το Ρόκπορτ υπέστη ένα χτύπημα Κατηγορίας 4, τον πρώτο τέτοιο τυφώνα που δημιούργησε κατολισθήσεις στις ΗΠΑ από το 2004.

Όταν ο Χάρβεϊ χτύπησε το Ρόκπορτ του Τέξας, στις 26 Αυγούστου, ήταν ένας ταχύτατος τυφώνας Κατηγορίας 4 με ανέμους 209 χλμ./ώρα, ξεριζώνοντας γέρικες βελανιδιές και στροβιλίζοντας τροχόσπιτα δεξιά και αριστερά στον αέρα. Η θύελλα ήταν στάσιμη για μέρες, μόνο στην ενδοχώρα, απελευθερώνοντας κοσμοϊστορική κατακρήμνιση, ξεθυμαίνοντας μετά από μια τελική κατολίσθηση στις 30 Αυγούστου κοντά στο Κάμερον της Λουιζιάνα. Ο επικεφαλής των VM επί τόπου περιέγραψε την οργή του Χάρβεϊ σε μια αναφορά: «Τροχόσπιτα πάνω σε δέντρα, τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν για χιλιόμετρα. Πλημμυρισμένοι δρόμοι. Καθόλου ηλεκτρισμός – το μέρος είναι σκοτεινό».

ΚΟΥΒΑΛΗΤΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ
ΚΟΥΒΑΛΗΤΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ Οι Εθελοντές Λειτουργοί βοήθησαν στο μέρος όπου εκατοντάδες είχαν παγιδευτεί σε σπίτια που είχαν καταρρεύσει.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Πλημμύρες έπληξαν περιοχές όπου ο Χάρβεϊ άδειασε βροχή για μέρες· οι VM χρησιμοποίησαν κανό διάσωσης.

Στις μέρες που ακολούθησαν, πάνω από 480 VM από όλες τις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Ώστιν. Καθώς οι ομάδες έφτασαν, γέμισαν τα οχήματα με προμήθειες βοήθειας και παρατάχθηκαν με προορισμό το Ρόκπορτ του Χιούστον, το Κόρπους Κρίστι και άλλες παράκτιες πόλεις που πνιγόντουσαν λόγω της οργής του Χάρβεϊ. Οι VM ανταποκρίθηκαν στη φήμη τους επειδή έφτασαν στον τόπο της καταστροφής, βάζοντας τάξη στο χάος και συνεχίζοντας με ό,τι χρειαζόταν να γίνει: επιδιόρθωσαν κτήρια, ξανάχτισαν κατεστραμμένα σπίτια, τάισαν τους πεινασμένους, διέσωσαν τους αποκλεισμένους – όλα με την αποστολή «Κάτι μπορεί να γίνει γι’ αυτό». Τιμήθηκαν σε μια τελετή από το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Blake Farenthold, τον Δήμαρχο του Ρόκπορτ, Charles Wax, τον Δήμαρχο του Φούλτον, Jimmy Kendrick, και τον Δικαστή της Κομητείας Αράνσας, C.H. Mills, Jr.

Ομάδες από VM παραμένουν στο Νοτιοανατολικό Τέξας, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση.