Contents

Εκκλησία της Scientology του Άμστερνταμ
Ημέρα των Εγκαινίων

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 / ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Σύμβολο Πολιτισμού

Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Άμστερνταμ στο ιστορικό «Μίλι της Γνώσης» της πόλης αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα της κοινότητας των Σαηεντολόγων που γιόρτασαν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων και ανανέωσαν την αφοσίωσή τους στο ήδη επιτυχημένο της έργο στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και στις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.

Χτυπώντας Κάθε Νότα. Ψυχαγωγία στην Ημέρα των Εγκαινίων της Εκκλησίας της Scientology του Άμστερνταμ
ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΝΟΤΑ Οι εορταστικές δραστηριότητες κάλυψαν το πολιτισμικό φάσμα της πόλης, από τον κλασικό ρυθμό της «Ωδής στα Κανάλια του Άμστερνταμ» μέχρι τα τύμπανα του Σουρινάμ.

Ανάμεσα στην αίσθηση του παλιού κόσμου των καναλιών, των γεφυρών και της αιωνόβιας αρχιτεκτονικής, υπάρχει επίσης και μια ατμόσφαιρα που προέρχεται από την κληρονομιά του να καλωσορίζουν άλλους, μια αίσθηση ανοχής και ποικιλομορφίας εισχωρεί στην κοσμοπολίτικη αύρα, όπου άνθρωποι από 187 εθνικότητες μοιράζονται αυτήν την ιστορική πόλη. Όλα αυτά ήταν πλήρως εμφανή στα τέλη Οκτωβρίου καθώς 1.300 ενορίτες και καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια άστατου καιρού για να εγκαινιάσουν τη νέα Εκκλησία της Scientology του Άμστερνταμ και να αφιερώσουν εκ νέου τις ανθρωπιστικές αποστολές της Εκκλησίας εκεί.

Η θρησκεία της Scientology έχει μια μακρά ιστορία με την πόλη, εγκαθιδρύοντας την πρώτη Εκκλησία της Scientology στο Άμστερνταμ πάνω από 40 χρόνια πριν. Η νέα Εκκλησία, με τη μοντέρνα της αρχιτεκτονική κατά μήκος αυτού που είναι γνωστό στους ντόπιους ως «Μίλι της Γνώσης», σηματοδοτεί μια ανανεωμένη δέσμευση στο μακροχρόνιο έργο από ντόπιους Σαηεντολόγους όσον αφορά τις καμπάνιες κοινωνικής βελτίωσης και τις ανθρωπιστικές καμπάνιες σε συνεργασία και ανάμεσα στους ανθρώπους της Ολλανδίας.

Κος Ντέιβιντ Μισκάβιτς. Στιγμή-Ορόσημο
ΣΤΙΓΜΗ-ΟΡΟΣΗΜΟ Ο κύριος Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, ηγείται του ενθουσιώδη εορτασμού της νέας Εκκλησίας της Scientology του Άμστερνταμ στο Μίλι της Γνώσης της πόλης.

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς μίλησε για τις σχέσεις που οι Σαηεντολόγοι έχουν μοιραστεί με την πόλη. «Προτού πέσει αυτή η κορδέλα» είπε, «ας σκεφτούμε για μια στιγμή τη θέση σας στην ολλανδική ιστορία – και πόσο μάλλον μυθολογία. Γιατί δεν πλέετε πλέον προς τη θάλασσα και προς τον άνεμο και δεν ακροβατείτε πλέον σε απόκρημνες ακτές προς την πατρίδα. Αντιθέτως, κατευθύνεστε προς τα έξω σε μια πορεία προς την αιωνιότητα την ίδια».

Αυτό το ταξίδι έφερε μαζί του αφοσίωση, επισήμαναν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, μια σπλαχνική σχέση μεταξύ των μελών της Εκκλησίας και της κοινότητας γενικά.

Ο Maarten Lubbers, πρόεδρος του «Μαζί Ένα Άμστερνταμ» μίλησε για την Εκκλησία ως έναν νέο συνεργάτη για να ενισχύσει τα ινστιτούτα της μάθησης, τις εταιρείες και τους οργανισμούς του «πιο έξυπνου δρόμου» στην Ολλανδία.

«Ο καθένας χρειάζεται ένα καταφύγιο που προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, με τον εαυτό σας και με την οικογένειά σας και τους φίλους σας» παρατήρησε. «Στη ζωή, οι άνθρωποι βιώνουν την απώλεια, τραγωδίες και θέλουν και χρειάζονται να εκφραστούν. Και η νέα σας έδρα είναι σαν μια προέκταση του δρόμου, οι πόρτες είναι ανοιχτές και οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι. Και πιστεύω ότι όλοι εδώ θα λάβουν ευσπλαχνία και θα τους υποδεχθείτε με ανοιχτές αγκάλες, γιατί αυτό είναι ένα κέντρο που είναι γνήσια αφοσιωμένο στο να εμπνέει και να ανυψώνει την ολλανδική κοινωνία».

Οι καμπάνιες κοινωνικής βελτίωσης από τους Σαηεντολόγους στην Ολλανδία ίσως να περιγράφονται καλύτερα από το έργο που επιτελεί το τοπικό παράρτημα της Επιτροπής Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CCHR), το οποίο έχει αποτελέσει μια ζωτική δύναμη για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών της Ολλανδίας. Η παρουσίασή τους στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την υπερβολική χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα μια εθνική εντολή να ερευνηθούν τα βασικά αίτια των συμπτωμάτων του ADHD.

Εκκλησία της Scientology του Άμστερνταμ. Νέα Έδρα
ΝΕΑ ΕΔΡΑ Μόλις κόπηκε η κορδέλα, τα πλήθη ξεχύνονται στη νέα Εκκλησία της Scientology του Άμστερνταμ κάνοντας περιήγηση στις εγκαταστάσεις όπου θα κάνουν πρόοδο στις υπηρεσίες της Scientology.

Οι Σαηεντολόγοι του Άμστερνταμ έχουν επίσης πολεμήσει τη χρήση ναρκωτικών στην πόλη, διανέμοντας πάνω από 25.000 βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά. Τα οικουμενικά διδάγματα ηθών του Λ. Ρον Χάμπαρντ στον Δρόμο προς την Ευτυχία έχουν γίνει γνωστά σε 150.000 άτομα. Ως μια δραστήρια φωνή σε διαθρησκευτικές δραστηριότητες, η Εκκλησία έχει επίσης υπερασπιστεί τον διάλογο ανάμεσα σε ομάδες που βασίζονται στη θρησκεία για να γεφυρώσει τις διαφορές και να ενισχύσει την αλληλεπίδραση στην κοινότητα.

Οι νέες εντυπωσιακές εγκαταστάσεις 7.300 τ.μ. διευρύνουν την εμβέλεια της Εκκλησίας στο Άμστερνταμ και παρέχουν ένα νέο σημείο εκκίνησης για μια πιο εκτεταμένη ανθρωπιστική προσέγγιση για βοήθεια. Το πενταώροφο κτήριο, σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης, ξεχωρίζει ως ένα εκτυφλωτικό νέο ορόσημο για ελπίδα και συνεργασία, από το οποίο περισσότεροι από 70.000 ταξιδιώτες περνούν καθημερινά.

Άλλοι ομιλητές έδωσαν επίσης ειδική έμφαση στα προγράμματα κοινωνικής βελτίωσης της Εκκλησίας και μίλησαν για το τι σημαίνουν σε τοπικό επίπεδο οι καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι καμπάνιες κοινωνικής δικαιοσύνης υπό την αιγίδα της Scientology.

Ο Michael van Gils, ένας ειδικός ιατρικής και συνταξιούχος επικεφαλής αξιωματικός περιφέρειας, έχει υπάρξει δραστήριος στην έκθεση της κατάχρησης στον τομέα της ψυχικής υγείας, έχοντας ως αποτέλεσμα νέους νόμους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

«Πολύ συχνά» είπε στο πλήθος, «τα σχολεία θεωρούν τα παιδιά “υπερβολικά ενθουσιώδη” ή θεωρούν “ότι διασπάται εύκολα η προσοχή τους” και τα στέλνουν στον οικογενειακό γιατρό ο οποίος τα κατευθύνει στον ψυχίατρο... για να χορηγήσει φάρμακα στο παιδί τους. Μαζί, πρέπει να κρατήσουμε μια στάση, και στη μέση αυτής της κρίσης, ο οδηγός μας είναι η CCHR».

Η Sheela Vyas, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Άμστερνταμ, η οποία βοήθησε στο να αρχίσει για πρώτη φορά το θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών, και έχει υπάρξει μια φωνή εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης παιδιών, είπε ότι συνάντησε για πρώτη φορά εθελοντές της Scientology μέσα από μια διαθρησκευτική ομάδα γυναικών.

«Μέσω αυτών ανακάλυψα τον Δρόμο προς την Ευτυχία» είπε. «Το μικρό αυτό βιβλίο είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνη για τη δική τους ζωή και τη ζωή των άλλων γύρω τους. Τους εμπνέει να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες που νοιάζονται. Κι έτσι δημιουργεί έναν λίθο για να χτίσουν αξιοπρεπείς κοινωνίες πάνω του».

Ο Ari van Buuren, Πρόεδρος του Σχεδίου Ηνωμένων Θρησκειών για την Ολλανδία, επισήμανε την ποικιλομορφία της πόλης και τον κοινωνικό εμπλουτισμό στον οποίο έχει δεσμευτεί η Εκκλησία. Έχει ακμάσει μέσα από τη συμμετοχή στο Σχέδιο Ηνωμένων Θρησκειών της πόλης, είπε.

«Μπορούμε να κερδίσουμε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς φόβο, έναν κόσμο χωρίς αδικία και έναν κόσμο χωρίς μισαλλοδοξία. Ας... συμπληρώσουμε ο ένας τον άλλο. Στην ουσία το πιο σημαντικό είναι να υποδεχτούμε ο ένας τον άλλο και να γιορτάσουμε μαζί τις ευλογίες. Ας συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, στο πνεύμα του Άμστερνταμ».

Εκκλησία της Scientology του Άμστερνταμ. Νέα και Παλιά
ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ Σε συμφωνία με την παράδοση των Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα και της ξακουστής τους μαεστρίας στον χειρισμό του φωτός, η εκθαμβωτική νέα Εκκλησία αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη συμμετοχή της κοινότητας στο Άμστερνταμ.
Εκκλησία της Scientology του Άμστερνταμ. Η μεγαλοπρεπής περιήγηση
Η ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ Οι επισκέπτες παίρνουν την πρώτη τους γεύση από τη νέα Εκκλησία και την εντυπωσιακή ταράτσα ανοιχτής οροφής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Τοπικοί αξιωματούχοι μοιράζονται την υποστήριξή τους και υπόσχονται να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί για το καλό του Άμστερνταμ και τον κόσμο γενικά.

Maarten Lubbers

Εμπνέοντας και Ενθαρρύνοντας την Ολλανδική Κοινωνία

«Ο καθένας χρειάζεται ένα καταφύγιο που προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, με τον εαυτό σας και με την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Στη ζωή, οι άνθρωποι βιώνουν την απώλεια, τραγωδίες και θέλουν και χρειάζονται να εκφραστούν. Και η νέα σας έδρα είναι σαν μια προέκταση του δρόμου, οι πόρτες είναι ανοιχτές και οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι. Και πιστεύω ότι όλοι εδώ θα λάβουν ευσπλαχνία και θα τους υποδεχθείτε με ανοιχτές αγκάλες, γιατί αυτό είναι ένα κέντρο που είναι γνήσια αφοσιωμένο στο να εμπνέει και να ανυψώνει την ολλανδική κοινωνία».

Michael van Gils

Μια Εκστρατεία για την Προστασία Παιδιών

«Με τη CCHR, βρήκα τον εαυτό μου ανάμεσα σε μια σταυροφορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Εδώ ήταν ένας συνεργάτης που όχι μόνο θα δήλωνε κάτι, αλλά θα αναλάμβανε δράση. Και αυτό κάνατε, εκ μέρους όλων μας. Πήγατε στο Εθνικό Κοινοβούλιο για να τους πείτε: “Τα παιδιά μας αξίζουν κάτι καλύτερο.” Προσεγγίσατε πάνω από 2.000 γιατρούς, εκπαιδευτικούς και πολιτικούς ηγέτες με το μήνυμά σας και τα γεγονότα… Χάρη στη CCHR, οι παιδίατροι έπρεπε να προειδοποιήσουν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για το ADHD – και αυτό είναι μόνιμη αλλαγή».

Sheela Vyas

Παρέχοντας μια Πυξίδα Ηθών

«Το μικρό αυτό βιβλίο [Ο Δρόμος προς την Ευτυχία] είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνη για τη δική τους ζωή και τη ζωή των άλλων γύρω τους. Τους εμπνέει να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες που νοιάζονται. Κι έτσι δημιουργεί έναν λίθο για να χτίσουν αξιοπρεπείς κοινωνίες πάνω του. Αυτή τη στιγμή, όταν τα πρότυπα ηθικής πέφτουν στην Ολλανδία και οπουδήποτε αλλού, οι άνθρωποι χρειάζονται αποτελεσματικά εργαλεία για να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους… Γιατί αληθινή εκπαίδευση δεν σημαίνει να αποκτήσουν πιστοποιητικά, αλλά να έχουν μια πυξίδα ηθών για την ενδυνάμωση του εαυτού τους».

«Στον δυτικό πολιτισμό, η λογική σκέψη και η πνευματικότητα έχουν διαχωριστεί – και η Scientology τις επανασυνδέει ξανά».
Ari van Buuren

Παρέχοντας Πνευματική Ελευθερία

«Υπάρχει ένα αρχαίο ολλανδικό ρητό που λέει: “Να βελτιώνεις τον κόσμο και να αρχίσεις με τον εαυτό σου”... Έχουμε ανάγκη από ένα αντί-κίνημα της πνευματικότητας μακριά από τη μοναξιά και την απομόνωση. Και η μεταμόρφωσή σας και η εκπαιδευτική διδασκαλία συνεισφέρουν σε βάθος. Όλα γυρίζουν γύρω από την αυτογνωσία και την πνευματική επίγνωση. Προσφέρετε μια σημαντική συνεισφορά στην πνευματική επίγνωση και ελευθερία. Στον δυτικό πολιτισμό, η λογική σκέψη και η πνευματικότητα έχουν διαχωριστεί – και η Scientology τις επανασυνδέει ξανά».