Contents

Ημέρα των Εγκαινίων της Εκκλησίας της Scientology της Δανίας

27 ΜΑΪ́ΟΥ 2017 / ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΔΑΝΙΑ

Πόλη της Ελευθερίας

Τα εγκαίνια της Εκκλησίας της Scientology της Δανίας αναζωπυρώνουν το πνεύμα και την ψυχή της ιστορικής καρδιάς της Κοπεγχάγης και προαναγγέλλουν μια νέα εποχή διαθρησκευτικών προσπαθειών προς κοινούς ανθρωπιστικούς στόχους.

Θριαμβευτικός εορτασμός
ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς ηγείται των εγκαινίων της νέας Εκκλησίας της Scientology της Δανίας στην ιστορική καρδιά της Κοπεγχάγης.

Κάτω από έναν καθαρό ουρανό ένα φωτεινό απόγευμα του Μαΐου, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Scientology, ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, καλωσόρισε τους ηγέτες της κοινότητας και ένα ζωηρό πλήθος 2.500 ατόμων για να γιορτάσουν την αποκατάσταση και τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας στην Κοπεγχάγη, ανάμεσα στη φημισμένη Νέα Πλατεία της πόλης και κατά μήκος των αιωνόβιων λιθόστρωτων δρόμων που διαγράφουν το κανάλι Νίχαβν.

Απευθυνόμενος στο πλήθος στην καρδιά της γενέτειρας της πόλης, ο κ. Μισκάβιτς θυμήθηκε το όραμα των Δανών Σαηεντολόγων που είχαν μοιραστεί ένα όνειρο που το 2017 έγινε η υλοποίηση από αυτές τις ελπίδες.

Τα εγκαίνια της Εκκλησίας της Scientology της Δανίας ξεκινούν
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ Μια «ξεσηκωτική» ερμηνεία του «In Denmark I Was Born» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν δημιούργησε την ατμόσφαιρα για μια μεγαλοπρεπή τελετή εγκαινίων στο πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης.

«Το καταφέρατε, το κάνατε, το είδατε και το αρπάξατε» είπε στο πλήθος. «Και εδώ βρίσκεται η Εκκλησία της Scientology με την πιο ιδανική τοποθεσία στον κόσμο, στο όνομα της πνευματικής ελευθερίας και της άσκησης της αιώνιας ελεύθερης βούλησης για όλη τη Δανία».

Η εκτυφλωτικά λευκή, πενταώροφη Εκκλησία, επέστρεψε στην ιστορική της ακεραιότητα από μια ομάδα αρχιτεκτόνων και τεχνιτών. Ο Bjarke Christensen, ιστορικός αρχιτέκτονας, συνέβαλε στη μεταμόρφωση «μιας παλιάς τράπεζας» σε ένα κομψό, μοντέρνο κτήριο με αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «διεθνή» και «πολύ σκανδιναβική» αίσθηση που ενδυναμώνει «το πνεύμα της πόλης μας».

Ο Christensen ήταν ένας από τους πολλούς κοινοτικούς και αστικούς ηγέτες που καλωσόρισαν τη νέα Εκκλησία και δήλωσαν αυτό που αντιπροσωπεύει για την Κοπεγχάγη και τη Δανία – μια έδρα για τις πρωτοβουλίες βελτίωσης των κοινοτήτων και των ατομικών ζωών σε όλη τη χώρα, που συνδέεται με τα κοσμικά προγράμματα της Εκκλησίας όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών, καθώς και τα ανθρωπιστικά προγράμματα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Klaus Mygind, ο οποίος μίλησε στα εγκαίνια, επισήμανε την προσωπική του δέσμευση στα ανθρωπιστικά ζητήματα, και ότι στο πνεύμα της ενότητας, ξεκίνησε μια συνεργασία με τη Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ήταν πριν από περίπου 8 χρόνια όταν μια ομάδα από ενθουσιώδεις νέους με πλησίασαν και μου ζήτησαν να συνεργαστούμε στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» θυμάται. «Ο ενθουσιασμός και η ζωντάνια αυτών των μαθητών ήταν μεταδοτικά – πώς θα μπορούσα να αρνηθώ; Τώρα, κάθε χρονιά κάνουμε πορείες μαζί και διαδηλώνουμε μαζί. Έχουμε εμπνεύσει πλήρως ένα νεανικό κίνημα που έχει διασχίσει την πόλη μας. Έτσι, δεν είναι πλέον απλώς η δική σας πορεία, είναι η δική μας πορεία».

Τα εγκαίνια της Εκκλησίας της Scientology της Κοπεγχάγης ήταν απλώς ο πιο πρόσφατος εορτασμός νέων εγκαταστάσεων υπό την αιγίδα της Scientology ή της Εκκλησίας στη Δανία, στο μέρος που έχει γίνει η πρωτεύουσα της θρησκείας. Η ιστορία της Εκκλησίας στη Δανία χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν οι Δανοί διέδιδαν βιβλία του Λ. Ρον Χάμπαρντ και σχημάτισαν ομάδες της Dianetics. Το κύμα οδήγησε στην πρώτη επίσημη Εκκλησία στη Δανία το 1968.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, το γιοτ Αθηνά έπλευσε στο Λιμάνι της Κοπεγχάγης μεταφέροντας μια ομάδα μελών του προσωπικού από τις διεθνείς επιχειρήσεις της Εκκλησίας, που ο κ. Χάμπαρντ τους είχε αναθέσει να εγκαθιδρύσουν άλλη μια Εκκλησία στην Κοπεγχάγη –έναν Ανώτερο Οργανισμό– που θα μπορούσε να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε Σαηεντολόγους σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη. Λίγους μήνες αργότερα, ο νέος Οργανισμός βρισκόταν υπό εξέλιξη, εγκαθιδρύοντας την Κοπεγχάγη ως την ευρωπαϊκή έδρα της θρησκείας.

Η παρουσία της Scientology στην πόλη έχει αναπτυχθεί από τότε για να συμπεριλάβει πολλαπλές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, λειτουργίας και υπηρεσιών, μέσα από τις οποίες η Εκκλησία διεξάγει τις θρησκευτικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές τις αποστολές στην Ευρώπη. Περισσότερα από 700 μέλη του προσωπικού είναι κάτοικοι επί του παρόντος, κάνοντας την Κοπεγχάγη την έδρα του μεγαλύτερου κέντρου της Εκκλησίας έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ανώτερος Οργανισμός αποκαταστάθηκε και άνοιξε εκ νέου το 2014, και την ίδια χρονιά ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο άνοιξε ως το Ηπειρωτικό Γραφείο-Σύνδεσμος (CLO) της Εκκλησίας, το οποίο ο κ. Μισκάβιτς ονόμασε «ένας ακρογωνιαίος λίθος για τη Scientology στην Ευρώπη... και μια σταθερή βάση από την οποία να επεκτείνουμε τη Χρυσή Εποχή μας ακόμα πιο πέρα».

Ενωμένοι
ΕΝΩΜΕΝΟΙ Οι εθελοντές της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ηγήθηκαν της ετήσιας πορείας της Κοπεγχάγης για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κέντρο είναι η έδρα για τον συντονισμό και την εξάπλωση όλων των τομέων δραστηριότητας της Scientology σε όλη την ήπειρο, επηρεάζοντας τις Εκκλησίες, τις Μίσιον και τις Ομάδες και τα σημαντικά δίκτυα κοινωνικής βελτίωσης που υποστηρίζει η Εκκλησία στις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες.

Η Κοπεγχάγη είναι η έδρα επίσης της New Era Publications, του ευρωπαϊκού εκδοτικού οίκου της Εκκλησίας της Scientology που είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στα έργα του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με την Dianetics και τη Scientology. Το Νάρκωνον Ευρώπης, το κοσμικό πρόγραμμα απεξάρτησης που βασίζεται στις ανακαλύψεις από τον κ. Χάμπαρντ, άνοιξε το 2015 στις ακτές της Λίμνης Αρέσο, σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο από την πόλη, και τώρα δεν παρέχει απλώς απεξάρτηση, αλλά είναι και ένα κέντρο εκπαίδευσης για άλλες εγκαταστάσεις του Νάρκωνον σε όλη την ήπειρο.

Για τρεις δεκαετίες, οι ομάδες εκπαίδευσης σε θέματα ναρκωτικών που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία έχουν προσεγγίσει τους νέους της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά. Η οργάνωση του Δρόμου προς την Ευτυχία έχει διεξάγει δραστηριότητες καθαρισμού στη γειτονιά και διαπότισε τους δρόμους της Κοπεγχάγης με τον μη θρησκευτικό κώδικα κοινής λογικής. Το τοπικό παράρτημα της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε την εθνική κληρονομιά τους δημιουργώντας την ετήσια «Πορεία Ευαισθητοποίησης», προσεγγίζοντας περισσότερα από 200.000 άτομα με το μήνυμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επεκτεινόμενος αριθμός εγκαταστάσεων στη Δανία υπογραμμίζει τον διαρκή στόχο της Scientology για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Και στο κέντρο όλων αυτών βρίσκεται τώρα αυτή η νέα Εκκλησία στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κοπεγχάγης – εκπροσωπώντας έναν φόρο τιμής τόσο στο παρελθόν της πόλης όσο και στο μέλλον της θρησκείας στη Δανία και στην Ευρώπη.

Η καρδιά της πόλης
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Η νέα έδρα της Εκκλησίας της Scientology της Δανίας στην καρδιά της Κοπεγχάγης.
Μια Ιστορική Στιγμή
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Οι πόρτες άνοιξαν και τα πλήθη συνωστίζονταν για να πάρουν μια πρώτη γεύση της υπέροχης νέας Εκκλησίας.

Φωνές της Δανίας

Η κοινότητα της Δανίας και οι αστικοί ηγέτες δουλεύουν μαζί με την Εκκλησία της Scientology για να δημιουργήσουν μια χώρα ειρήνης, ανεκτικότητας και ασφάλειας για τους πολίτες της.

Klaus Mygind

Η Δύναμη Βρίσκεται στην Ενότητα

«Ήταν πριν από περίπου 8 χρόνια όταν μια ομάδα από ενθουσιώδεις νέους με πλησίασαν και μου ζήτησαν να συνεργαστούμε στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ενθουσιασμός και η ζωντάνια αυτών των μαθητών ήταν μεταδοτικά – πώς θα μπορούσα να αρνηθώ; Εκατοντάδες νέοι της Δανίας συμμετείχαν, κάνοντας πορεία από το κέντρο της πόλης ως το Νόρεμπρο. Υπήρχαν ακόμη και χορευτές, τραγουδιστές και ράπερ που χόρευαν και τραγουδούσαν. Αυτό ήταν ανθρώπινα δικαιώματα σε ζωντανή δράση στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Έχουμε εμπνεύσει πλήρως ένα νεανικό κίνημα που έχει διασχίσει την πόλη μας. Έτσι, δεν είναι πλέον απλώς η δική σας πορεία, είναι η δική μας πορεία».

Bjarke Christensen

Εξαιρετική Αποκατάσταση

«Η νεοκλασική σας έδρα έχει θέα αυτήν την ιστορική πλατεία και προσφέρει τη δική της ιστορία. Για παράδειγμα, οι «αγαπημένοι γιοι» που κατοικούσαν εδώ περιλαμβάνουν δημιουργούς του Συντάγματος της Δανίας και του εθνικού μας ύμνου, και πόσο μάλλον ποιητές και πολιτικούς κάθε αναστήματος. Έτσι, αυτή η πλατεία και αυτή η έδρα φέρουν το πνεύμα της πόλης μας. Και έτσι, με τα εγκαίνια αυτού του Ιδανικού Οργανισμού, η γενέτειρα της Κοπεγχάγης βρίσκει μια νέα ζωή. Όταν διαμορφώνουμε τα κτήριά μας, από κει και πέρα τα κτήριά μας διαμορφώνουν εμάς. Μαζί, έχουμε σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό, μοντέρνο κτήριο, πίσω από το παραδοσιακό πρόσωπο της κλασικής Δανίας».

«Δεν πίστευα ότι οι σκληροπυρηνικοί τοξικομανείς θα μπορούσαν να απεξαρτηθούν. Άλλα οι απόφοιτοι [του Νάρκωνον] ήταν αληθινοί και οι ιστορίες τους ήταν μια θαυματουργή πραγματικότητα».
Rene Jensen

Εστία Χτισμένη από Λίθους Σοφίας

«Ως νέος, ταξίδεψα για έναν χρόνο γύρω στον κόσμο αναζητώντας τη γνώση. Εκεί ήταν που είδα την ποικιλομορφία της ανθρωπότητας. Και επέστρεψα στην πατρίδα με μια έντονη επιθυμία για νέες ευκαιρίες να αναπτυχθώ. Όταν ανακάλυψα τα γραπτά του Ιδρυτή σας, σκέφτηκα: “Εδώ ξεκινά ένα νέο ταξίδι.” Γιατί δεν ήταν πλέον αρκετό το να υπάρχω, είχε έρθει η ώρα να ανακαλύψω τον Λ. Ρον Χάμπαρντ και να ζήσω. Ξεχωρίζει από πολλούς άλλους πριν από αυτόν. Ήταν και ένας ερευνητής της γνώσης και ένας άνθρωπος που μοιραζόταν τη γνώση. Θα έβρισκε έναν λίθο σοφίας και θα τον έστριβε ξανά και ξανά, πάντα επιδιώκοντας να μάθει περισσότερα. Έτσι, σήμερα γιορτάζουμε μια εστία σοφίας που χτίστηκε από αυτούς τους λίθους».

Thøger Berg Nielsen

Λύσεις για την Επιδημία Ναρκωτικών στη Δανία

«Έχω δει τα σώματα πολλών γνωστών μου και τοξικομανών που ξεκίνησαν τη χρήση ναρκωτικών και μετά πέθαναν. Η κοινωνία μας έχει δοκιμάσει όλων των ειδών τις λύσεις, αλλά μάταια. Έτσι, η εγκληματικότητα σε σχέση με τα ναρκωτικά σχημάτισε ένα μαύρο κεφάλαιο στην υπηρεσία μου. Βρέθηκα σε αδιέξοδο και δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσα να κάνω. Αλλά όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να ήταν χειρότερα, έμαθα για κάτι εντελώς καινούργιο – το Νάρκωνον. Θυμάμαι που γνώρισα έναν πατέρα που επισκεπτόταν τον γιο του. Μου είπε: “Ο γιος μου έχει σωθεί και θα σας τον συστήσω.” Ο γιος του είχε εθιστεί στην ηρωίνη για 10 χρόνια, και εγώ κοίταξα στα μάτια του και στην καρδιά του και είδα ζωή. Μέχρι που το είδα με τα μάτια μου, δεν πίστευα ότι οι σκληροπυρηνικοί τοξικομανείς θα μπορούσαν να απεξαρτηθούν. Αλλά οι απόφοιτοι ήταν αληθινοί και οι ιστορίες τους ήταν μια θαυματουργή πραγματικότητα».