Contents

Εξάπλωση

Η Φωνή της Σαηεντολογίας

28 Μαΐου 2016

Το ιστορικό στούντιο γίνεται για τη θρησκεία το εφαλτήριό της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του 21ου αιώνα.

Στον δεύτερο όροφο μιας κομψής γκρι-μαρόν αίθουσας συνεδριάσεων ενός στούντιο του Χόλιγουντ, 15 στελέχη μέσων ενημέρωσης κάνουν γρήγορες ερωτήσεις ο ένας στον άλλο και σχεδιάζουν ένα πλάνο για τη δουλειά της επόμενης εβδομάδας. Γίνεται μια σειρά από γρήγορες, λεπτομερείς αναφορές σχετικά με τη βιντεοσκόπηση στις Φιλιππίνες, το Μαρόκο και την Κύπρο. Συζητούνται προετοιμασίες σχετικά με τις επερχόμενες βιντεοσκοπήσεις στο Σίδνεϊ και τη Νέα Υόρκη.

Scientology Media Productions

Διευθυντές, συγγραφείς, κινηματογραφιστές και μουσικοί συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό τελετουργικό για τα στούντιο του Χόλιγουντ: τον εβδομαδιαίο «έλεγχο παλμού» για τις εκατοντάδες λειτουργίες που συνδυάζονται στις δεκάδες παραγωγές μέσων ενημέρωσης. Έξω από ένα παράθυρο της αίθουσας συνεδριάσεων, η ομάδα μπορεί να λάβει μια έμπνευση από μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικονικές επιγραφές στον κόσμο, με τα όχι και τόσο εναρμονισμένα εννέα γράμματα «HOLLYWOOD» που ξεπηδούν από μια θαμνώδη πλαγιά ενός λόφου πάνω από το ψυχαγωγικό κέντρο του κόσμου. Ναι, αυτό το βίντατζ στούντιο του 1912 στη λαμπερή πόλη του Λος Άντζελες περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από έναν αιώνα κινηματογραφικής παράδοσης. Το στούντιο δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία ψυχαγωγικού περιεχομένου, αλλά με την ανύψωση της ανθρωπότητας και τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου – αυτή είναι μια μετριοπαθής δήλωση και όχι κομπασμός.

Αυτό το στούντιο είναι η έδρα του Scientology Media Productions, ή αλλιώς SMP, και τα υπέροχα δημιουργήματα βίντεο και μουσικής, οι θεαματικές εκδηλώσεις για το κοινό, τα περιοδικά με πραγματική απήχηση στο κοινό, και (σύντομα) οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές πύλες μεταδίδουν σημαντικά μηνύματα: Υπάρχει ελπίδα για έναν βασανισμένο κόσμο.

Scientology Media Productions
Scientology Media Productions
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ Οι ιστορικοί υπαίθριοι διάδρομοι αποκαταστάθηκαν στο μεγαλείο που είχαν τις προηγούμενες δεκαετίες, σε αυτό που τώρα είναι το Scientology Media Productions.

«Θέλεις να δεις πώς θα έπρεπε να είναι οι εγκαταστάσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης; ΜΜΕ που εξυπηρετούν την ανθρωπότητα, βελτιώνουν τον πολιτισμό, βρίσκουν λύσεις για την κοινωνική αποσύνθεση; Ε, λοιπόν, είναι αυτές εδώ» λέει ο Mitch Brisker, ο ανώτερος σκηνοθέτης που επιβλέπει το μεγαλύτερο μέρος από τις οπτικοακουστικές παραγωγές στο SMP.

Γύρω από την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου ο Brisker κι άλλα στελέχη του στούντιο συναντιούνται κάθε Παρασκευή, βρίσκεται το Κτήριο Μετάδοσης, ένα από τα κτήρια του SMP που συνδυάζουν τη ρομαντική ιστορία της κινηματογραφίας με την τεχνολογία του 21ου αιώνα για να δημιουργήσουν μια μοναδική (με άλλα λόγια που δεν υπάρχει πουθενά αλλού) υπερδύναμη μέσων ενημέρωσης μέσα σε μια έκταση που ξεπερνάει τα 20 στρέμματα. Στις μέρες μας, πολλές δραστηριότητες των περισσότερων σύγχρονων στούντιο ανατίθενται σε εξωτερικούς προμηθευτές, αλλά στο SMP όλη η παραγωγή και όλες οι πλατφόρμες ενημέρωσης ενσωματώνονται σε μία άκρως ολοκληρωμένη εγκατάσταση. Πάνω απ’ όλα, υψώνεται ένας πύργος κεραίας ύψους 45 μέτρων, μια πραγματική και ταυτόχρονα συμβολική δήλωση σε όλο τον πλανήτη ότι το SMP είναι η φωνή της Σαηεντολογίας.

Περιλαμβάνει πολλά στούντιο ηχοληψίας και μοντάζ, δημιουργικές σουίτες, αίθουσες σύνταξης για μετάδοση και για έντυπη δημοσίευση, ειδικά εφέ που υλοποιούνται από μηχανογραφημένη μαγεία και αδιάκοπη κατασκευή σκηνικών. Έχει υπερσύγχρονα γραφεία, και υπαίθριους διάδρομους ηλικίας 100 ετών που έχουν αποκατασταθεί σχολαστικά.

Exhibition devoted to L. Ron Hubbard’s work
ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ έγραψε σενάρια στο στούντιο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Αυτή η περιοχή στο SMP στεγάζει τώρα μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του.

Μέσα σ’ αυτή την αίθουσα συνεδριάσεων του Κτηρίου Μετάδοσης βρίσκονται δύο μεγάλοι διαδραστικοί πίνακες ύψους 2 μέτρων και πλάτους 1,2 μέτρων. Οι πίνακες χωρίζονται σε πλατιές κάθετες και οριζόντιες γραμμές 3,8 εκατοστών. Τα πολυάριθμα ορθογώνια παραλληλόγραμμα που σχηματίζονται καταγράφουν και ορίζουν το «διακινούμενο περιεχόμενο»: εκατοντάδες βίντεο μαζί με όλα τα συνοδευτικά τους μέρη. Αντιπροσωπεύουν: δίωρα ντοκιμαντέρ, δημοσιογραφικές έρευνες, σειρές πολλαπλών επεισοδίων και δελτία ειδήσεων από εξωτερικά γυρίσματα σε μακρινά μέρη όπως η Νέα Γουινέα, η Κολομβία, η Ελβετία και οι επικίνδυνοι δρόμοι του Κόμπτον στην Καλιφόρνια. Και πολλά πολλά περισσότερα.

«Μας αρέσει να βλέπουμε τα έργα στη σωστή τους κλίμακα, και λόγω του ανθρωπιστικού έργου που κάνουμε, δημιουργούμε ΜΕΓΑΛΑ πράγματα» λέει ο Brisker καθώς δείχνει με το χέρι του τους τεράστιους πίνακες. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην κοινωνία που ζούμε έχουν διαμορφωθεί και σχηματιστεί από εμπορικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμία πραγματική δημοσιογραφία εκτός απ’ ό,τι επιτρέπουν οι λίστες ακροαματικότητας και οι μέτοχοι. Εμείς αντιπροσωπεύουμε ένα εντελώς νέο πρότυπο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υποστηριζόμαστε 100% από δωρεές Σαηεντολόγων που σκοπός τους είναι να βελτιώσουν τις συνθήκες του κόσμου στον οποίο ζούμε».

«Τα μέλη μας» προσθέτει «πιστεύουν στην αποκατάσταση της καλοσύνης στον κόσμο. Στα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η καλοσύνη δεν είναι προτεραιότητα. Στην αποστολή μας αυτή είναι η προτεραιότητά μας».

Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται και ο John Sugg, γενικός αρχισυντάκτης του καλύτερου ερευνητικού περιοδικού της Εκκλησίας, το Freedom. Όπως και ο Brisker, και πολλοί άλλοι επαγγελματίες στο SMP, ο Sugg έχει μακρά καριέρα στον τομέα των κύριων μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Έγινα δημοσιογράφος γιατί πίστευα ότι μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο, να τον κάνω καλύτερο» εξηγεί ο Sugg. «Ρίξε μια ματιά στα φρικτά μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα, στην αποσύνθεση της καλύτερης δραστηριότητας μετάδοσης ειδήσεων, και δεν θα βρεις και πολλά για τα οποία να νιώθεις περήφανος. Το Freedom μού έδωσε την ευκαιρία να κάνω μια θετική αλλαγή στην κοινωνία. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο; Όπως σε βλέπω και με βλέπεις!»

«ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Στις 28 Μαΐου 2016, πάνω από 10.000 Σαηεντολόγοι και φίλοι γέμισαν κάθε πλατεία, πάρκινγκ και γκαράζ, κάθε σπιθαμή πεζοδρομίου, προαυλίου και οποιουδήποτε άλλου οριζόντιου χώρου στο συγκρότημα του Scientology Media Productions στούντιο για την πολύχρωμη και χαρμόσυνη εμπειρία των εγκαινίων του. Με μια αίσθηση έκπληξης να υπαινίσσεται την εξέλιξη της ιστορίας, πολλά άτομα μέσα στο πλήθος εξέφρασαν δέος. Ο Peter Kokolus, για παράδειγμα, ταξίδεψε από το σπίτι του στο Κόσιτσε της Σλοβακίας για να δει τα εγκαίνια του SMP. «Θα μιλάμε γι’ αυτό στα παιδιά μας και στα παιδιά τους» είπε. «Είναι καταπληκτικό».

Πολύς κόσμος δεν έχει ακούσει για την αληθινή ιστορία της θρησκείας – ακόμα. Αυτό άρχισε να αλλάζει με αυτή την εκδήλωση του Μαΐου. «Γιατί, όπως λέει και το ρητό, αν δεν γράψεις τη δική σου ιστορία, κάποιος άλλος θα τη γράψει» είπε ο Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Σαηεντολογίας. «Επομένως, τώρα πρόκειται να γράφουμε εμείς τις ιστορίες μας – κάτι πρωτοφανές για οποιαδήποτε θρησκεία στην ιστορία».

Η Θεατρική Σκηνή
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Χτισμένο, αρχικά, ως αίθουσα προβολής του στούντιο, το ιστορικό θέατρο έχει ανακαινιστεί πλήρως κι έχει επανέλθει στο αρχικό μεγαλείο που είχε τον 20ό αιώνα.
Ιστορικό Πολιτιστικό Μνημείο του Λος Άντζελες
Αρ. 198– το στούντιο ως Ιστορικό Πολιτιστικό Μνημείο του Λος Άντζελες

Από τις απαρχές της, η αποστολή της Σαηεντολογίας είναι ν’ ανεβάσει την ανθρωπότητα σε υψηλότερα επίπεδα – και μια βασική μέθοδος που το κάνει αυτό είναι διαμέσου των μέσων μαζικής ενημέρωσης της θρησκείας. Ο Ιδρυτής της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ ήταν συγγραφέας, φωτογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, και αυτό το υπόβαθρό του στα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης έχει εισχωρήσει στη γρήγορη και παγκόσμια εξάπλωση της Σαηεντολογίας. Η Εκκλησία είχε από καιρό το δικό της στούντιο, την Golden Era Productions, κοντά στο Λος Άντζελες, καθώς και εγκαταστάσεις εκτύπωσης και διανομής στην ίδια πόλη και στην Ευρώπη.

Τώρα το Scientology Media Productions «διυλίζει» την ενέργεια μαζικών επικοινωνιών του αύριο σε μία μοναδική επιχείρηση που προσεγγίζει τον κόσμο μέσω περιοδικών, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ειδικών εκδηλώσεων, τον Παγκόσμιο Ιστό και ακόμα περισσότερα. Δίνει στη θρησκεία δυνατότητες να μεταδίδει το μήνυμά της με τρόπους που δεν ήταν ποτέ δυνατόν πριν. Το νέο παγκόσμιο κέντρο ενημέρωσης είναι επίσης το κερασάκι στην τούρτα, όσον αφορά την εξάπλωση της Εκκλησίας μέσα στα τελευταία χρόνια.

Η Σαηεντολογία έχει αντιμετωπίσει τις ίδιες ευκαιρίες και προκλήσεις, όπως πολλά ιδρύματα στην Ψηφιακή Εποχή: αν τα σπίτια είναι γεμάτα με μεγάλες οθόνες, μικρότερους υπολογιστές και ταμπλέτες, εικονική πραγματικότητα και συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ οι τσέπες και τα πορτοφόλια των κατοίκων είναι γεμάτα με smartphones, τότε πώς «μιλάει» ένας οργανισμός σ’ ένα συνεχώς αυξανόμενο ακροατήριο που είναι πάντα ψηφιακά συνδεδεμένο για να λάβει την απόλυτη προσοχή του και να επεκτείνει την εμβέλειά του σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας; Αν είσαι η Εκκλησία της Σαηεντολογίας, τότε υιοθετείς το πρωτοπόρο στιλ που ήταν πάντα ατρόμητο και αποφασιστικό και γίνεσαι ένα παγκόσμιο ψηφιακό σύστημα μετάδοσης.

Το οπλοστάσιο του SMP για διαδικτυακή ενημέρωση θα περιλαμβάνει ζωντανές παραγωγές και μετάδοση βίντεο κατ’ απαίτηση: τέλεια συνεχή ροή σε υπολογιστές, ταμπλέτες, τηλεοράσεις, τηλεοράσεις διαδικτύου, τηλεοράσεις και συσκευές αυτοκίνητων με σύνδεση στο Ίντερνετ· ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, διαδικτυακό ραδιόφωνο και podcast· ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης· και δημιουργία εφαρμογών που διοχετεύουν όλα τα παραπάνω στους χρήστες.

Αυτός είναι ο λόγος που το SMP είναι καλωδιωμένο από τα θεμέλια μέχρι την οροφή για να πληροί τον σημερινό (και αυριανό) ορισμό μιας παγκόσμιας «εγκατάστασης ψηφιακής μετάδοσης».

Το Δίκτυο της Σαηεντολογίας θα είναι ανοιχτό. Όπως προβλέπεται, το δίκτυο θα προσεγγίζει 20 εκατομμύρια σπίτια, θα παράγει εκατομμύρια προβολές συνεχούς ροής, εμφανίσεις περιεχομένου και πάντα με υπερσύγχρονη τεχνολογία θα μπορεί να προσεγγίζει οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, οπουδήποτε στον κόσμο και σε πολλές γλώσσες.

Το SMP είναι το πιο πρόσφατο στη σειρά εγκαταστάσεων μέσα στις τελευταίες δεκαετίες που συντέλεσαν στην πρωτοφανή ανάπτυξη της θρησκείας.

Η Σαηεντολογία διεξήγαγε, με τη Χρυσή της Εποχή της Γνώσης και τη Χρυσή της Εποχή της Τεχνολογίας, εκδηλώσεις ιστορικής σημασίας που πέτυχαν την ανάκτηση και αποκατάσταση των πλήρων θρησκευτικών διδασκαλιών και υπηρεσιών της θρησκείας, και τις έκανε διαθέσιμες για παράδοση όπως ακριβώς επιθυμούσε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Scientology Media Productions
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Τα στούντιο ηχοληψίας και οι δημιουργικές σουίτες είναι η καρδιά του κάθε στούντιο, συμπεριλαμβανομένου του SMP.

Το 2009, η Εκκλησία ίδρυσε την πρώτη στον κόσμο πλήρως ψηφιακή εγκατάσταση, την Bridge Publications στο Λος Άντζελες, για να παράγει και να διανέμει τα υλικά της Διανοητικής και της Σαηεντολογίας που έγραψε και ηχογράφησε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ – κατά παραγγελία και σε οποιαδήποτε γλώσσα και ποσότητα οπουδήποτε στη Γη. Και για να παραδώσει τα υλικά των ανθρωπιστικών και κοινωνικών προγραμμάτων της θρησκείας σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο, το Κέντρο Διάδοσης και Διανομής της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς, άλλη μία μοναδική εγκατάσταση, μπήκε σε λειτουργία το 2010.

Εν τω μεταξύ, από το 2003 η θρησκεία έχει ανοίξει 55 νέες Εκκλησίες της Σαηεντολογίας σε έξι ηπείρους, και μια μεγάλη μητρόπολη, γνωστή ως το Κτήριο του Flag, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της τον Νοέμβριο του 2013 στην πνευματική έδρα της Σαηεντολογίας στο Κληαργουότερ της Φλόριντα.

Τώρα, με το SMP σε λειτουργία, η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσεγγίσει τον καθένα παντού, στο ραδιόφωνο, στο Ίντερνετ και μέσω δημοσιεύσεων. Είναι το αποκορύφωμα ενός στρατηγικού σχεδίου εξάπλωσης ριζωμένου στον βασικό σκοπό της Σαηεντολογίας, τον οποίο ο κ. Μισκάβιτς δήλωσε ως εξής: «Να μοιραστούμε τη σοφία που κατέχουμε, να βοηθήσουμε τους άλλους να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Scientology Media Productions
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ειδήσεις, τοκ-σόου, ντοκιμαντέρ και πολύ περισσότερα θα εκπέμπονται από τις εγκαταστάσεις μετάδοσης του SMP.

»Λίγο μετά το τέλος αυτής της δεκαετίας και με τα πάντα στη θέση τους για ευρεία κλίμακα παράδοσης υπηρεσιών, το επόμενο αναπόφευκτο βήμα ήταν οι παγκόσμιες επικοινωνίες» εξήγησε ο κ. Μισκάβιτς, «Γιατί να μην κατέχουμε το ολοκληρωτικά δικό μας τηλεοπτικό δίκτυο;».

Και, πράγματι, γιατί όχι;

Η Εκκλησία άρχισε να ψάχνει για ένα μέρος όπου θα κατασκεύαζε μια εντελώς νέα εγκατάσταση μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας· ένα τεράστιο έργο που θα έπαιρνε χρόνια. Ο κ. Μισκάβιτς θυμάται το αναπόφευκτο ερώτημά του: «Αντί να χτίζουμε ένα στούντιο για μια δεκαετία, θα μπορούσε άραγε να υπάρχει ένα μέσα σε όλο το Χόλιγουντ, που πιθανόν να είναι ήδη διαθέσιμο; Μιλάμε για πραγματική ιστορία, τώρα. Λοιπόν, την επόμενη ημέρα, ήρθε η απάντηση».

Η Εκκλησία έμαθε ότι ο σταθμός KCET, η θυγατρική της PBS στο Λος Άντζελες, πουλούσε την ιδιοκτησία του, που τυγχάνει να είναι το παλαιότερο και σε συνεχή λειτουργία στούντιο του Χόλιγουντ – ένα πραγματικό ορόσημο.

1.486τετραγωνικά μέτρα είναι το συνολικό εμβαδόν των τριών στούντιο ηχοληψίας για την παραγωγή βίντεο και μετάδοσης ειδήσεων
720φώτα βρίσκονται σε ένα αιωρούμενο σύστημα που ελέγχεται από έναν κεντρικό πίνακα
19κινηματογραφικές κάμερεςγια μετάδοση ντοκιμαντέρ και φιλμ
20συνδέσειςκάμεραςγια ταυτόχρονη τροφοδότηση με γραφικά, βίντεο και ήχο

«Λοιπόν, μην αναρωτηθείτε αν έσπευσα στο συγκρότημα του στούντιο για να συναντήσω τον Γενικό του Διευθυντή» είπε ο κ. Μισκάβιτς. «Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός διατηρούσε καλά αυτό το ιστορικό συγκρότημα και δεν ήθελε να το δει να κατεδαφίζεται από τοπικούς επιχειρηματίες. Ήξεραν ότι εμείς θα το σεβόμασταν».

Μόνο αφότου η αγορά βρισκόταν σε εξέλιξη, ανακάλυψε η Εκκλησία ότι το στούντιο, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Σάνσετ 4401 Δυτικά, είναι το μέρος από το οποίο ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ξεκίνησε τη σεναριογραφική του καριέρα τη δεκαετία του 1930, γράφοντας σενάρια για τα 15 επεισόδια μιας κινηματογραφικής ταινίας της Columbia Pictures Το Μυστικό της Νήσου των Θησαυρών.

Ήταν πεπρωμένο.

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Όταν ο σταθμός KCET μεταφέρθηκε στην περιφέρεια Μπέρμπανκ το 2012, η Εκκλησία ξεκίνησε μια σχολαστική αποκατάσταση αυτού του συμβόλου του Χόλιγουντ που θα το ξαναζωντάνευε ως ένα παγκόσμιο κέντρο μέσων ενημέρωσης της επόμενης γενιάς.

Εκτός από τη δορυφορική του σύνδεση για ραδιόφωνο και βίντεο υψηλής ευκρίνειας, το SMP έχει τρία στούντιο ηχοληψίας, καθώς και εγκαταστάσεις για όλες τις πλευρές της προπαραγωγής και μεταπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: σχεδιασμό και κατασκευή σκηνικών, μοντάζ, οπτικά εφέ, σύνθεση μουσικής, ηχογράφηση και μίξη ήχου, καθώς και μεταφράσεις ξένων γλωσσών – όλα αυτά μέσα σε ένα συγκρότημα από στούντιο. Στεγάζει επίσης τμήματα της Εκκλησίας για διαφήμιση, Διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιμέλεια περιοδικών και γραφικό σχέδιο, καθώς και παραγωγή εκδηλώσεων της Εκκλησίας.

Για τον συνδυασμό όλων αυτών υπάρχει ένα τεράστιο, ραφιναρισμένο ψηφιακό σύστημα αποθήκευσης που αποτελείται από εκατοντάδες πανίσχυρους επεξεργαστές μέσων μαζικής ενημέρωσης συγχρονισμένους με έναν υπερυπολογιστή. Κάθε υπολογιστής στο συγκρότημα του στούντιο είναι δικτυωμένος σε αυτόν, εξαλείφοντας έτσι κάθε όριο στη ροή εργασίας και καθιστώντας τη στρατηγική εναρμόνιση του περιεχομένου και του προγραμματισμού σε μια ποικιλία από μορφές και διαύλους μαζικής ενημέρωσης.

Ο Chan Mahon είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος συστημάτων μετάδοσης για την εταιρεία Integrated Media Technologies, Inc. (IMT), μια κορυφαία εταιρεία στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και μηχανικό σχεδιασμό σε πελάτες όπως η Fox και η Warner Bros. Ήταν, επίσης, σύμβουλος του πρότζεκτ κατασκευής του SMP – κάτι που περιγράφει ως «Μια μοναδική εμπειρία της ζωής μου. Ίσως υπάρχουν άλλα δύο πρότζεκτ τέτοιου μεγέθους σε όλο τον κόσμο» λέει.

Το SMP είναι σχεδιασμένο για το μέλλον. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις μετάδοσης άρχισαν πριν πολλές δεκαετίες, όταν η τεχνολογία ήταν πολύ διαφορετική. Κάθε χρόνο αυτές οι δραστηριότητες άλλαζαν την τεχνολογία ώστε να αντεπεξέλθουν μέχρι την επόμενη χρονιά. Το SMP είναι διαφορετικό. Η Εκκλησία, εξαρχής, σχεδίασε ακριβώς πώς θα ήταν το μελλοντικό στούντιο και έχτισε τις τέλειες εγκαταστάσεις για τη δημιουργία και τη διανομή περιεχομένου.

Τμήμα Κεντρικής Πρόσληψης του Scientology Media Productions
720 ώρες βιντεοσκοπημένου υλικού
720ώρες βιντεοσκοπημένου υλικού καθημερινάείναι η χωρητικότητα του τμήματος Κεντρικής Πρόσληψης προς λήψη και διεργασία βίντεο από όλο τον κόσμο

Η Εκκλησία δεσμεύθηκε επίσης να διατηρήσει την ιστορική σύνδεση του στούντιο με το παρελθόν, ένα έργο αποκατάστασης 400.000 εργατοωρών, προκειμένου να διατηρηθεί στο συγκρότημα αυτό η Χρυσή Εποχή της ψυχής του Χόλιγουντ. Χτισμένη αρχικά ως αίθουσα προβολής, η «βασιλική» ψηλοτάβανη αίθουσα είναι το ιστορικό διαμάντι του στούντιο, τα αντικέ γείσα της και οι περίτεχνα λαξευμένες στήλες ρωμαϊκού στυλ Τοσκάνης ξεθάφτηκαν πίσω από πληκτικές γυψοσανίδες.

Ο Irwin Miller, επικεφαλής σχεδιαστής για το έργο του SMP στην εταιρεία σχεδιασμού Gensler, λέει: «Ήταν πραγματικά υπέροχο το επίπεδο εμπειρογνωμόνων που φέραμε σε αυτό το έργο για την ιστορική του διατήρηση. Το επίπεδο λεπτομέρειας που έχει δεν το έχω ξαναδεί σε άλλα έργα».

Editing Bay
ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ Σουίτες μοντάζ και ένας χώρος παρουσιάσεων δίνουν σε δημιουργικές ομάδες τη δυνατότητα να παράγουν έργα κάθε περιγραφής.
20σουίτες και αίθουσες μοντάζ συνολικά μέσα στο συγκρότημα του στούντιο

Συνδυάζοντας την πολυθρύλητη ιστορία του κινηματογράφου και του ακόμα αναπτυσσόμενου έπους των ψηφιακών πολυμέσων, το SMP είναι μια εγκατάσταση τόσο εντυπωσιακή όσο και μοναδική.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται μ’ αυτό» λέει ο John Maatta, ένας βετεράνος δικηγόρος ψυχαγωγίας/ΜΜΕ και πρώην στέλεχος στούντιο που γνωμοδότησε για την Εκκλησία στην παραγωγή και διανομή σχεδιασμού του Δικτύου Μετάδοσης της Σαηεντολογίας, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σύντομα. «Ο εξοπλισμός, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η συσσωρευμένη γνώση – είναι ένα εξαιρετικό στούντιο και [η Εκκλησία] το εκσυγχρόνισε».

Αίθουσα Επεξεργασίας Βίντεο (Μοντάζ)

Και η Εκκλησία δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.

«Ο αριθμός του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα ξεπερνάει τα 7 δισεκατομμύρια και αυξάνεται κατά περισσότερα από 200.000 άτομα τη μέρα» παρατηρεί ο κ. Μισκάβιτς. «Τώρα, προσθέστε σ’ αυτό και τις 3.000 ευκαιρίες που έχει κανείς για να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε μέρα και συνειδητοποιήστε ότι αυτά τα μηνύματα είναι συνήθως γεμάτα με ψεύτικη βοήθεια, παραπληροφόρηση και κατάφωρα ψέματα».

Πλήρως δικτυωμένο
Πλήρως δικτυωμένοΌλες οι πλευρές παραγωγής είναι ενσωματωμένες για την πιο γρήγορη και οργανωμένη επιμέλεια στον τομέα αυτό.

Όταν η Εκκλησία γυρίσει τον διακόπτη στη ραδιοτηλεοπτική λειτουργία του SMP, το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει μια σειρά προγραμμάτων για την παροχή μιας εσωτερικής ματιάς στη Σαηεντολογία ως ένα παγκόσμιο κίνημα, και για να εξηγήσει και να εξερευνήσει την πνευματική τεχνολογία της Σαηεντολογίας, καθώς και τα πολλά πρακτικά εργαλεία της Εκκλησίας που χρησιμοποιούνται από άτομα όλων των θρησκευτικών δογμάτων.

Ένα άλλο είδος περιεχομένου θα εστιάσει στα έργα για τις ανθρωπιστικές καμπάνιες που χορηγεί η Εκκλησία, μαζί με ειδήσεις, προγράμματα ανθρώπινου ενδιαφέροντος και ντοκιμαντέρ που καλύπτουν σημαντικά κοινωνικά θέματα. Ο προγραμματισμός του περιεχόμενου θα παρουσιάζει επίσης τον τρόπο που Σαηεντολόγοι, θρησκευτικές οργανώσεις καθώς και ομάδες ομοϊδεατών της κοινότητας και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

ΚΥΡΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕΙΞΗΣ ΗΧΟΥ
ΕΞΟΧΟΣ ΗΧΟΣ Η Κύρια Αίθουσα Μίξης Ήχου είναι μία από τις πέντε αίθουσες του SMP που χτίστηκαν από το μηδέν για ακουστική τελειότητα.

Η τεχνική ομάδα της εγκατάστασης απαρτίζεται από μέλη του προσωπικού της Εκκλησίας που είτε ήρθαν με δεξιότητες στον τομέα του κινηματογράφου είτε εκπαιδεύτηκαν και μαθήτευσαν σε κάποια πλευρά οπτικοακουστικής παραγωγής κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Το προσωπικό της Εκκλησίας συμπληρώνεται από μια ομάδα εξωτερικών επαγγελματιών των ΜΜΕ, με ειδικότητες στον σχεδιασμό περιοδικών, την εκδοτική επιμέλεια, τις ψηφιακές εκδόσεις, τα μέσα κοινωνικής και ραδιοτηλεοπτικής δικτύωσης. Αυτό περιλαμβάνει και το προσωπικό του περιοδικού Freedom που τώρα εδρεύει στο SMP.

Το Scientology Media Productions σχεδιάζει επίσης να παράγει περιεχόμενο γενικού ενδιαφέροντος προς όλα τα ακροατήρια των οποίων οι ενέργειες συνάδουν με θέματα που αγγίζουν την καρδιά της Εκκλησίας: ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες των πολιτών, θρησκευτική ελευθερία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, παιδεία, καταχρήσεις στον τομέα της ψυχιατρικής, και παρακμή των ηθών και προτύπων στην κοινωνία. Η κάλυψη θα επικεντρώνεται όχι μόνο στην αποκάλυψη προβλημάτων, αλλά και στην υπεράσπιση των λύσεών τους.

“Floated” rooms
Αίθουσες που «επιπλέουν»Και οι πέντε αίθουσες μίξης ήχου surround έχουν αυτοτελή κατασκευή για τέλεια απομόνωση

τοίχοι πλάτους μισού μέτρου (0,61 μέτρων για την ακρίβεια) για ηχομόνωση
τοίχοι πλάτους μισού μέτρου (0,61 μέτρων για την ακρίβεια) για ηχομόνωση

Ο Maatta, που έχει εργαστεί για περισσότερα από 30 χρόνια στο Χόλιγουντ, λέει: «Με το SMP [η Εκκλησία] θα είναι σε θέση να μεταδίδει ιστορίες και πληροφορίες με τρόπο που θα δημιουργήσει συναισθηματική σύνδεση και αυτό μεταφράζεται στην επίτευξη αλλαγής στην κοινωνία».

Το SMP θα κάνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής του διαθέσιμες σε θρησκείες κάθε δόγματος και σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και κοινότητες καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, έτσι ώστε κι αυτοί να μπορούν ευρύτερα και πιο αποτελεσματικά να κάνουν τη δουλειά που δημιουργεί κοινότητες, που υποστηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό και εξαλείφει τις μάστιγες των ναρκωτικών και του εγκλήματος.

Ο Arturo Sandoval, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες, διορισμένος στον Βορειοανατολικό Κλάδο, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. «Έχουμε ήδη μια σπουδαία συνεργασία με την Εκκλησία της Σαηεντολογίας. [Το SMP] θα τη φέρει σε ένα άλλο επίπεδο, γιατί θα μας επιτρέψει να κάνουμε πράγματα για να προσεγγίσουμε την κοινότητα και να μεταδώσουμε τα μηνύματα. Έτσι, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό».

Ο Kevin James, επικεφαλής σύνδεσμος κινηματογράφου για την Πόλη του Λος Άντζελες, επικροτεί επίσης το SMP για τις προσχεδιασμένες προσφορές του στην κοινότητα: «Όσο περισσότερος χώρος του στούντιο είναι διαθέσιμος, τόσο περισσότερο είμαστε σε θέση να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει, όσον αφορά τον εθελοντισμό, τα ανθρωπιστικά έργα και τα κοινωνικά καθήκοντα».

Ο Michael Levin, ένας παραγωγός τηλεόρασης στο Λος Άντζελες που εργάζεται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και με τον τομέα συλλογής δωρεών, έχει παρόμοιες απόψεις: «Σε μια εποχή όπου μεγάλες εταιρείες με τα τηλεοπτικά τους στούντιο προωθούν απλώς διάφορα προϊόντα, είναι ωραίο να ξέρεις ότι [η Εκκλησία] έχει δώσει την καρδιά και την ψυχή της γιατί θέλει να φέρει αποτελέσματα. Όσο καλύτερα μπορείς να πεις την ιστορία σου, τόσο καλύτερα μπορείς να διανείμεις αυτή την ιστορία και τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά σου να αγγίξεις κάποιον με αυτή την ιστορία».

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Πώς λες την ιστορία σου; Στο SMP τα συστατικά στοιχεία είναι προσεκτικά βήματα, αφοσίωση, προσοχή στη λεπτομέρεια και τεράστιες ποσότητες δημιουργικότητας.

Για παράδειγμα ο Cary Butler, ο ανώτερος υπεύθυνος μίξης ήχου για το SMP, σημειώνει ότι ένα ολόκληρο κτήριο στο στούντιο χτίστηκε γύρω από την κύρια αίθουσα μίξης ήχου, και οι περισσότερες πλακέτες ηχητικού μηνύματος και άλλης τεχνολογίας ακουστικής είναι χειροποίητες και κατασκευάστηκαν από εξειδικευμένα μέλη του προσωπικού της Σαηεντολογίας. Δείχνοντας ένα σημείο στη μέση του 12 επί 12 περίπου μέτρων δωματίου, ο Butler λέει: «Αυτό εδώ είναι το “γλυκό” σημείο του». Για τον ακροατή που κάθεται σε εκείνο το σημείο, ο ήχος είναι τόσο απτός όσο και ακουστικός.

Πριν δύο χρόνια περίπου, οι πρώτες ομάδες επαγγελματιών ξεκίνησαν να εγκαθιδρύουν τη γραμμή παραγωγής στο SMP, με αρκετούς επαγγελματίες να μεταφέρονται από άλλες εγκαταστάσεις της Σαηεντολογίας. Οι πολλαπλές ομάδες βίντεο και κάμερας άρχισαν να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο – ταυτόχρονα, 10 ή περισσότερες ομάδες κινηματογραφούν ιστορίες είτε σε μακρινές χώρες είτε σε πιο κοντινές γειτονιές των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλο αυτό το υλικό τροφοδοτείται στους τεράστιους υπολογιστές του SMP, καταχωρείται σε ένα τμήμα που ονομάζεται Πρόσληψη και διατίθεται εκ νέου για χρήση σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων μέσων ενημέρωσης.

Server room
115υψηλής ποιότητας διακομιστέςγια παραγωγή και αρχειοθέτηση
50μίλια καλωδίουσυνδέουν όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής με την αίθουσα του κεντρικού διακομιστή
150+terabytesΣυνολική ικανότητα επεξεργασίας για την υποστήριξη όλης της παραγωγής

Στις 31 Ιουλίου, για παράδειγμα, η Σαηεντολογία άνοιξε μια νέα Εκκλησία και Κοινοτικό Κέντρο στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Την προηγούμενη μέρα, έφτασε εκεί ένα φορτηγό με όλο το φορτίο τους σε στυλ «Χόλιγουντ σε τροχούς».

Μέσα σε λίγες ώρες από την άφιξή του και μετά από προσεκτική χαρτογράφηση για την κάλυψη του χώρου, ο σκηνοθέτης, οι παραγωγοί, οι χειριστές κάμερας, οι ειδικοί φωτισμού και ήχου και οι τεχνικοί πολλαπλών τομέων είχαν μετατρέψει τον χώρο σε ένα υπαίθριο θέατρο. Κατασκευάστηκαν πλατφόρμες πάνω στις οποίες θα στηρίζονταν οι κάμερες με χιλιόμετρα καλωδίων ανάμεσά τους. Στηρίγματα και στύλοι μπήκαν στην περίμετρο καθώς κατασκευαζόταν η εξέδρα. Ένας βραχίονας με μια υπερσύγχρονη ρομποτική κάμερα θα έπαιρνε τα ψηλά εναέρια πλάνα που παρέχουν μια πολύ σαφή προοπτική.

Μόλις οι σταθερές κάμερες βρίσκονταν στη θέση τους, οι χειριστές των φορητών Steadicam επέλεξαν τις θέσεις τους και τις γραμμές με το καλύτερο οπτικό πεδίο πάνω στις οποίες θα μπορούσαν να κινούνται γρήγορα πάνω και κοντά στην εξέδρα, ανάλογα με τη δράση.

Ήταν ένα πραγματικό μπαλέτο, χορογραφημένο από απόσταση από έναν πεπειραμένο ζωντανό σκηνοθέτη.

Οι ώρες προετοιμασίας απέδωσαν και το πλήρωμα εκτέλεσε τα καθήκοντά του, ώστε μετά από τη μαγεία του μοντάζ κατά τη μεταπαραγωγή, ο κόσμος θα ήταν σε θέση να δει και να ακούσει τι ακριβώς συνέβη στο Χάρλεμ.

Μπροστά στα μάτια του συγκεντρωμένου πλήθους, ωστόσο, βρισκόταν μια θεαματική νέα Εκκλησία που εξυπηρετεί έναν μοναδικό και ζωτικό ρόλο. Αλλά για το πλήρωμα του SMP που δούλεψε τόσο πολύ και τόσο σκληρά για να κάνει την εκδήλωση των εγκαινίων να φαίνεται παιχνιδάκι, το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί. Η βιντεοσκοπημένη πλέον εκδήλωση θα λάμβανε επεξεργασία για την εξαγωγή της σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο από την έδρα του SMP.

Την ίδια μέρα, η είδηση για την εκδήλωση, μαζί με μια φωτογραφική ξενάγηση στη νέα Εκκλησία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών από το SMP. Η εκδήλωση των εγκαινίων του Χάρλεμ μεταδόθηκε σε Εκκλησίες της Σαηεντολογίας σε όλο τον πλανήτη, χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για άλλες παρουσιάσεις και παρουσιάστηκε σε εκδόσεις της Εκκλησίας. Φωτογράφοι του περιοδικού Freedom, που έχουν ενσωματωθεί στο πλήρωμα των ομάδων βίντεο, επέλεξαν φωτογραφίες από την εκδήλωση – και, φυσικά, οι δημοσιογράφοι του ήταν επίσης παρόντες.

Πώς, λοιπόν, λέει τις ιστορίες του το Scientology Media Productions; Με ακρίβεια, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να λάβει το μήνυμα.

5 acres of creativity
20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Όλα τα συστατικά στοιχεία ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, βίντεο, ήχου και παραγωγής στο διαδίκτυο περιλαμβάνονται στο συγκρότημα του SMP.