Contents

Εξάπλωση

Σίδνεϊ

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η ολοκαίνουργια έδρα της Σαηεντολογίας για την Αυστραλία και την περιοχή του Ειρηνικού στην Ασία είναι το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Εκκλησίας έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φάρος πνευματικής ελευθερίας
ΕΝΑΣ ΦΑΡΟΣ Η νέα Εκκλησία συνολικού εμβαδού 12.400 τ.μ. που συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Lane Cove βρίσκεται εδώ ως ένας φάρος πνευματικής ελευθερίας.

Σίδνεϊ – Τα Εγκαίνια του τεράστιου νέου Ανώτερου Οργανισμού της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας που έγιναν εδώ στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν με τη μεγάλη υποστήριξη από ηγέτες και εξέχοντες αξιωματούχους της κοινότητας, όταν άνοιξε τις πόρτες του για την παράδοση υπηρεσιών των ανώτερων επιπέδων πνευματικής συμβούλευσης και εκπαίδευσης.

Ο εγκαινιασμός περιλάμβανε επίσης το νέο Ηπειρωτικό Γραφείο-Σύνδεσμος, που εγκαθίδρυσε ένα νέο κέντρο για ανθρωπιστικά προγράμματα και δραστηριότητες σε όλη την Αυστραλασία και την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Συμβολίζει, επίσης, κάτι νέο και σημαντικό για την ανάπτυξη της Εκκλησίας, μια αποδοχή που αντικατοπτρίζεται από τους ομιλητές που ήρθαν να καλωσορίσουν δημόσια τις νέες εγκαταστάσεις στο Σίδνεϊ. Περιλάμβαναν μία από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυστραλία, τη Δρα Gracelyn Smallwood και τον πρώην Γενικό Δικηγόρο για την Αυστραλία, Δρα David Bennett, ο οποίος αντιπροσώπευσε την Εκκλησία σε μια δικαστική και πρωτοποριακή υπόθεση που αποτέλεσε ορόσημο για τη θρησκευτική της ταυτότητα: το 1983 το δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με το τι συνιστά μια θρησκεία, διατυπώνοντας εκ νέου τη νομοθεσία της Αυστραλίας, και δημιούργησε δεδικασμένο σε όλο τον κόσμο για το θέμα αυτό. Μαζί τους συμμετείχαν, μπροστά σε ένα πλήθος 3.000 επισκεπτών, και άλλοι αξιωματούχοι. Ανάμεσά τους ήταν: ο Keith Thompson, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Notre Dame στο Σίδνεϊ που έχει γίνει ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της διαθρησκευτικής συνεργασίας και υπηρεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αυστραλία και την ευρύτερη περιοχή, και ο Δρ Amin Hady, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού της Αυστραλίας για θρησκευτικές υποθέσεις.

Όλοι είχαν έρθει να μιλήσουν όχι μόνο για τα εγκαίνια αλλά και για το έργο της Εκκλησίας, καθώς και για το τι έχει καταλήξει να σημαίνει η ελευθερία της θρησκείας για την ίδια την ελευθερία αυτής της χώρας στους αντίποδες.

Τα εγκαίνια επισήμαναν επίσης τον κύκλο που έχει κάνει το ταξίδι της Εκκλησίας στην Αυστραλία, που ξεκίνησε πριν από μερικές δεκαετίες σ’ έναν αγώνα ενάντια στη θρησκευτική μισαλλοδοξία· έναν αγώνα δοκιμασίας της επιβίωσής της εν όψει της προκατάληψης και της αντίστασης μιας μικρής αλλά ισχυρής κλίκας αντιθρησκευτικών δυνάμεων που προσπάθησαν να θέσουν τη θρησκεία εκτός νόμου στη χώρα. Αλλά δεν μπορούσαν να τη σβήσουν. Η τελική νίκη της Εκκλησίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, που καθιέρωσε έναν ορισμό της θρησκείας τον οποίο ακολούθησαν άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ήταν και η βάση αυτής της νέας δομής που έχει γίνει πλέον ένα μνημείο της αποκτημένης ελευθερίας.

Κέντρο Καθοδήγησης Χάμπαρντ
ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Σαηεντολόγοι προοδεύουν στην πνευματική τους πορεία στο Κέντρο Καθοδήγησης Χάμπαρντ (πάνω), καθώς και στην πορεία της μελέτης τους (κάτω δεξιά).
Οι Σαηεντολόγοι πηγαίνουν να μελετήσουν

Ως το ανώτερο πνευματικό και διοικητικό κέντρο της θρησκείας στην περιοχή, έχει αναδειχθεί ως ένα τέλειο συμπλήρωμα για άλλες νέες Εκκλησίες της Σαηεντολογίας που άνοιξαν στην Αυστραλία και την Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια: από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη μέχρι το Τόκιο, την Ιαπωνία και την Καοσιούνγκ της Ταϊβάν. Η καθεμιά τους έχει γίνει απόδειξη της ταχείας ανάπτυξης της θρησκείας της Σαηεντολογίας σε μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γη.

Οι νέες αυτές εγκαταστάσεις, που αναδιαμορφώθηκαν από το πρώην εργαστήριο ακουστικής έρευνας της κυβέρνησης, βρίσκονται δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Lane Cove, όπου ένα φόντο φωτός και κίνησης συνδυάζεται με ένα αρχέγονο σκηνικό – ένα μέρος όπου η ένταση της «χορωδίας» των τζιτζικιών αυξομειώνεται σαν μια ακολουθία εσπερινού ανάμεσα στις χρυσές ακακίες, τους ευκαλύπτους και άλλα αυστραλιανά δέντρα που ζωγραφίζουν το σκηνικό εδώ.

Μέσα σε αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό της περιφερειακής αυτής περιοχής ο νέος Ανώτερος Οργανισμός προσφέρει αίθουσες για να μελετούν οι Σαηεντολόγοι και για να συμμετέχουν σε προγράμματα και δραστηριότητες κοινωνικής βελτίωσης που εκπονεί η Εκκλησία. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αίθουσες συνεδριάσεων για χρήση από τα μέλη του και τις κοινοτικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά τα ανθρωπιστικά του έργα.

Από το μπαλκόνι της νέας Καφετέριας Lane Cove, ακριβώς έξω από τους γυάλινους τοίχους των εγκαταστάσεων, σμήνη από κουκαμπούρα πετούν κατά μήκος του μικρού ποταμού Blue Gum και προσθέτουν τη σκανδαλιάρικα, σαν ανθρώπινο γέλιο, τρίλια τους στην άγρια ατμόσφαιρα που θεριεύει σ’ αυτό το πάρκο έκτασης 3.640 στρεμμάτων κοντά στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Παρεκκλήσι
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ Η αίθουσα εκδηλώσεων της νέας Εκκλησίας της Αυστραλίας εξυπηρετεί τόσο την Εκκλησία όσο και τις κοινοτικές της δραστηριότητες.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Σαηεντολογίας, κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, έκοψε τη συμβολική κορδέλα και βροχή από χρυσό και πράσινο κομφετί έπεσε ανάλαφρα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης άκουσαν υποσχέσεις από φίλους της Εκκλησίας προς υποστήριξη της ανάπτυξής της – μια επιβεβαίωση σχετικά με το τι χρειάστηκε να γίνει κατά την πάροδο των χρόνων και παρά τις αντιξοότητες για την πίστη, την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση για ελευθερία ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η νέα έδρα της Εκκλησίας.

«Κι έτσι φτάνουμε στην ατέρμονη πλεονεκτική θέση αυτής της μέρας» είπε ο κ. Μισκάβιτς. «Αυτή που προκύπτει από ένα όραμα όπου η ανθρωπότητα στρέφεται προς τις πόρτες μας, για να εισέλθει στη σφαίρα της πνευματικής ελευθερίας».

Διάδρομος

Η αποφασιστικότητα των Σαηεντολόγων να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και να βρουν την πνευματική τους έκφραση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αποστολές της Εκκλησίας, ήταν που οδήγησε τη διεθνώς γνωστή ακτιβίστρια Gracelyn Smallwood να δεχτεί την πρόσκληση να μιλήσει στην τελετή των εγκαινίων.

Το πρωί πριν μιλήσει στα εγκαίνια η γνωστή ακτιβίστρια που υπερασπίζεται τον αυτόχθονα λαό της, τους Πρώτους Αυστραλούς, μίλησε στο εθνικό ραδιόφωνο του δικτύου ABC, σχολιάζοντας ζητήματα της ρατσιστικής βίας που αντιμετωπίζει πρόσφατα η χώρα και παρατήρησε τις ομοιότητες μεταξύ των συμπεριφορών ανοχής και ελευθερίας που υπερασπίζεται η Εκκλησία και των εκκλήσεων που γίνονται στη χώρα να σταματήσουν οι φυλετικές διαμάχες.

«Σε δύο ώρες πρόκειται να μιλήσω μπροστά σε 3.000 άτομα στο Σίδνεϊ, στα εγκαίνια ενός κτηρίου της Σαηεντολογίας» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ακροαματικότητας 18 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων. «Δεν είμαι Σαηεντολόγος, αλλά αν οι Σαηεντολόγοι δίνουν στους μαύρους ακτιβιστές της Αυστραλίας [την ευκαιρία να μιλήσουν] για την αλήθεια αυτής της χώρας … τότε, ναι, με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο» είπε, θα χαιρόταν να υποστηρίξει την Εκκλησία.

Σε μια προηγούμενη συνέντευξη, η Καθηγήτρια Smallwood είπε ότι πιστεύει πως ο πραγματικός της ρόλος, ως μία από τους Πρώτους Αυστραλούς στη χώρα, ήταν να καλωσορίσει την καινούργια Εκκλησία και τα ηπειρωτικά της γραφεία στην Αυστραλία. Είπε ότι την εποχή που υπηρετούσε στις ακαδημαϊκές και ιατρικές κοινότητες της Αυστραλίας και της ευρύτερης περιοχής, είχε πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας του ανθρωπιστικού έργου και αυτού για κοινωνική δικαιοσύνη που έχει κάνει η Εκκλησία, ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα της για αναγνώριση, και επαίνεσε την επεκτεινόμενη εμβέλεια των ανθρωπιστικών της στόχων.

Στα εγκαίνια, όταν ανέβηκε στην εξέδρα, μίλησε ξεκάθαρα από αυτή την άποψη.

«Οι παραδοσιακοί θεματοφύλακες αυτής της χώρας έχουν μια ισχυρή παράδοση σεβασμού και πνευματικότητας» είπε. «Έχω μάθει πόσο τιμάτε την παράδοσή μας με τους στόχους σας για έναν κόσμο χωρίς παραφροσύνη, χωρίς εγκληματίες και χωρίς πόλεμο, όπου οι ικανοί θα μπορούν να προκόψουν και τα έντιμα όντα θα μπορούν να έχουν δικαιώματα. Σήμερα, καλωσορίζουμε εδώ τόσο εσάς όσο και τη δική σας παράδοση σεβασμού και κατανόησης του Ανθρώπου ως πνευματικό ον. Και σας καλωσορίζουμε από πολλές χώρες, τόσο από τον τεράστιο Ειρηνικό όσο και από την Αυστραλία μας».

Το τοπίο της Εκκλησίας του Σίδνεϊ
Το τοπίο της Εκκλησίας του Σίδνεϊ
Το τοπίο της Εκκλησίας του Σίδνεϊ
ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣΗ νέα Εκκλησία (πάνω δεξιά) είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα του πλούσιου φυσικού τοπίου της Αυστραλίας.