Contents

Ανθρωπισμός

Ανθρωπιστής

Κάνοντας Καλά Έργα

Όταν οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, μια σειρά από προγράμματα κοινωνικής βελτίωσης βρίσκονται κοντά και είναι έτοιμα για εφαρμογή.

Ήταν ένα ταραχώδες έτος: ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στις πόλεις της Αμερικής ανέβηκε στα ύψη και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από τη χρήση ηρωίνης και συνταγογραφούμενων οπιοειδών. Σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες κατέστρεψαν τη ζωή αμέτρητων οικογενειών και διαμάχες συνέχισαν να καταστρέφουν χώρες. Προς αντιμετώπιση αυτών των σφοδρών συμφορών, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας, μέλη της και μυριάδες κοινοτικοί συνεργάτες ελάφρυναν τη συμφορά των ανθρώπων που την υπέστησαν, βοήθησαν όσους είχαν ανάγκη και προσέφεραν ελπίδα σε όλους όσους προσέγγισαν με τα ανθρωπιστικά προγράμματα που χορηγεί η Εκκλησία.

Η εκπαίδευση καθοδηγεί σχεδόν όλη την πρόοδο του κόσμου. Έτσι, εκπαιδευτικοί, σύμβουλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, αστυνομικοί, ακτιβιστές και ηγέτες σε περισσότερες από 100 χώρες ξεκίνησαν το 2016 για να διδάξουν και να καταστήσουν ικανούς όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να βγάλουν την κοινωνία από την επικίνδυνη κατηφορική πορεία που έχει πάρει.

100 εκατομμύρια άνθρωποι

Το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια διεθνής μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει την έδρα της στο Λος Άντζελες, έχει ενημερώσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα 30 δικαιώματα που διατυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: το έγγραφο που υιοθετήθηκε το 1948 από την πλειοψηφία των εθνών της υφηλίου, προκειμένου να βοηθήσει στην πρόληψη της επανάληψης των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει συνεργαστεί με 1.500 ομάδες και οργανισμούς για τη διανομή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 192 χώρες.

192 χώρες

Εκπαιδεύοντας ανθρώπους στα έμφυτα ανθρώπινα δικαιώματά τους, με το φιλμ Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις 30 ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας και τα περιεκτικά εκπαιδευτικά εργαλεία επί του θέματος, το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το συνοδευτικό του πρόγραμμα, Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τη νοοτροπία του κόσμου και να αλλάξουν εθνικές πολιτικές. Στο Μεξικό, το σύνταγμα της χώρας τώρα περιλαμβάνει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εν μέρει λόγω της καμπάνιας που πραγματοποιείται ακούραστα από συμμετέχοντες της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

180 τέτοιοι νόμοι έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα

Σε ένα άλλο εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CCHR), που ιδρύθηκε από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας το 1969, είναι ο πρωταρχικός φρουρός της ψυχικής υγείας. Η CCHR, με περισσότερα από 250 παραρτήματα σε 34 χώρες, έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των ψυχιατρικών καταχρήσεων. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τη σειρά ντοκιμαντέρ της CCHR, μέσα ενημέρωσης, εκδόσεις και εκθέσεις για να εκπαιδεύσουν αξιωματούχους και κοινούς πολίτες, και να φροντίσουν ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται διώκονται και ότι οι απαραίτητες νομοθεσίες ψηφίζονται για να προστατέψουν τους πολίτες – με περισσότερες από 180 τέτοιες νομοθεσίες να έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα.

Η εκπαίδευση είναι επίσης η ουσία της καμπάνιας «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» την οποία χορηγεί η Εκκλησία. Αυτή η πρωτοβουλία, που κατευθύνεται από το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά, είναι η μεγαλύτερη μη κυβερνητική εκστρατεία εκπαίδευσης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Τα υλικά Της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά έχουν προσεγγίσει 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

25% μείωση της χρήσης ναρκωτικών

Με ένα ντοκιμαντέρ, 17 ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας, σχολικά σχέδια μαθημάτων και 14 βιβλιαράκια Της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά που περιγράφουν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα ναρκωτικά, η καμπάνια δίνει στους νέους τα δεδομένα, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Όπως το έθεσε ένας γερουσιαστής του ιταλικού κοινοβουλίου: «Θέλω να σας συγχαρώ για τον κυρίαρχο ρόλο που παίξατε στη μείωση της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα μας κατά 25%. … Ξέρω πως δεν πρόκειται να θεωρήσετε ότι το έργο σας έχει διεκπεραιωθεί, μέχρι οι νέοι της χώρας μας να είναι σε θέση να αποφασίζουν μόνοι τους ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς ναρκωτικά».

Ωστόσο, για τους ανθρώπους που υποκύπτουν στους κινδύνους των ναρκωτικών και είτε εθίζονται είτε καταλήγουν στη φυλακή, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, Ιδρυτής της Σαηεντολογίας και ανθρωπιστής, βρήκε λύσεις. Το Narconon (Νάρκωνον), το μη θρησκευτικό πρόγραμμα που βασίζεται σε αυτές τις λύσεις, χειρίζεται ναρκομανείς ως ανθρώπινα όντα που έχουν ένα πρόβλημα, και όχι ως οντότητες με χρόνιες ασθένειες. Οι εθισμένοι καθοδηγούνται προσεκτικά μέσω μιας μη ιατρικής διαδικασίας διακοπής της χρήσης εθιστικών ουσιών, και κατόπιν κάνουν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης που χρησιμοποιεί διατροφή, σωματική άσκηση και σάουνα για να απομακρύνουν τα κατάλοιπα των ναρκωτικών ή φαρμάκων που υποκινούν την επιθυμία της χρήσης τους. Οι συμμετέχοντες, μετά, κάνουν μαθήματα δεξιοτήτων για τη ζωή, μαθαίνοντας τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που τους οδήγησαν κατά κύριο λόγο στη χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων, και για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν υγιείς και καθαροί από ναρκωτικά ή φάρμακα.

Παρ’ όλα αυτά, αν οι κακές επιλογές των ανθρώπων τούς οδηγούν στη φυλακή, υπάρχει επίσης το Criminon (Κρίμινον), που απευθύνεται όχι μόνο σε προβλήματα με τα ναρκωτικά που οδήγησαν σε φυλάκιση, αλλά και αποκαθιστούν στους παραβάτες το κλειδί για να ζήσουν μια ζωή χωρίς εγκληματικότητα και να ξαναβρούν τον αυτοσεβασμό τους.

117 εκατομμύρια βιβλία

Για τον σκοπό αυτό υπάρχει Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, ο μη θρησκευτικός οδηγός κοινής λογικής για μια καλύτερη ζωή που περιγράφει τα 21 διδάγματα σε μια εύκολα κατανοητή γλώσσα. Οι εποικοδομητικές του αρχές και αξίες εξαπλώνονται ως μια κατευναστική επίδραση σε όλο τον κόσμο: μέχρι το τέλος του 2016, περισσότερα από 117 εκατομμύρια βιβλία κυκλοφορούν σε 114 γλώσσες. Σε συνδυασμό με την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου βιβλίου σε φιλμ, των 21 ανακοινώσεων κοινής ωφέλειας και των εκπαιδευτικών εργαλείων, ένα τεκμηριωμένο αποτέλεσμα, ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης, επιφέρει μείωση στα ποσοστά της βίας και της εγκληματικότητας.

Φυσικά, όπως αναγνώρισε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, το κλειδί για να αποφύγει κανείς τα ναρκωτικά και το έγκλημα –και να επιτυγχάνει σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής– είναι να μορφωθεί. Ο Οργανισμός Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης (Applied Scholastics) ένας μη θρησκευτικός οργανισμός που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 ομάδες σε 72 χώρες, βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν οι μαθητές να μορφωθούν και να γίνουν παραγωγικοί ενήλικες χρησιμοποιώντας την Τεχνολογία Μελέτης του Λ. Ρον Χάμπαρντ που διδάσκει στους ανθρώπους πώς να μαθαίνουν, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ειδήμονες σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής.

Εκτός απ’ αυτές τις λύσεις υπάρχει και το πρόγραμμα που ενσαρκώνει τη θρησκευτική και κοινωνική αποστολή της Εκκλησίας: οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας (Volunteer Ministers – VM). Το μότο των VM είναι απλά: «Κάτι Μπορεί να Γίνει γι’ Αυτό». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από εργαλεία γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: από το πώς βελτιώνεις την επικοινωνία, πώς χειρίζεσαι διαμάχες και ξεπερνάς προβλήματα στη μελέτη, μέχρι και πώς βελτιώνεις την οργάνωση και ανακουφίζεις, πνευματικά, την ασθένεια ή τον τραυματισμό. Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ δημιούργησε το πρόγραμμα των VM ως μια εμπροσθοφυλακή διαθρησκευτικών δραστηριοτήτων για να προσφέρει ένα χέρι σε όσους έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, την τοποθεσία, τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους.

1.000 οργανισμοί

Όταν φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές γκρεμίζουν τα καλύτερα σχέδια των ανθρώπων, οι Εθελοντές Λειτουργοί παρέχουν βοήθεια και τους βοηθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες διεθνείς δυνάμεις παροχής βοήθειας στον κόσμο. Η Ομάδα της Σαηεντολογίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών τώρα συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 οργανισμούς και έχει καλύψει τις ανάγκες πληθυσμών σε κάθε μεγάλη καταστροφή αυτού του αιώνα.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο παραγωγικό ήταν το 2016, οι δραστηριότητες και τα καλά έργα της παγκόσμιας ανθρωπιστικής δύναμης της Εκκλησίας σίγουρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο και κάθε επόμενο έτος.