Contents

Διεθνής Ένωση Σαηεντολόγων

Νίκη Ορόσημο για Θρησκευτική Ελευθερία

Η δάδα του IAS

Από την ίδρυσή του, ο IAS βρίσκεται πίσω από θριαμβευτικές νίκες που έχουν εξασφαλίσει την ελευθερία για όλες τις θρησκείες. Η φετινή χρονιά του 2016 δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Κατά τη διάρκεια των εξασθενημένων δεκαετιών του 20ού αιώνα, όταν εξαλείφθηκε ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν μια παροιμιώδης έκφραση στις δυτικές δημοκρατίες, η αναζήτηση του ανθρώπου να συνδεθεί με την πνευματική του υπόσταση πήρε διαφορετικές μορφές. Η θρησκευτική ελευθερία αναδύθηκε· αλλά μαζί της ξέσπασε και η θρησκευτική μισαλλοδοξία.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας το 2016 είχε μια νίκη μεγάλης εμβέλειας σε αυτόν τον πόλεμο της πνευματικής ελευθερίας έναντι της σκλαβιάς. Το πεδίο μάχης ήταν οι Βρυξέλλες του Βελγίου, αλλά μια τέτοια δικαστική απόφαση επηρεάζει όλη την Ευρώπη.

Πριν πάνω από 20 χρόνια, ομάδες κατά της πνευματικότητας ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την απαγόρευση «νέων» θρησκειών. Καθώς το Βέλγιο είναι η de facto πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε και το σημείο εκκίνησης ενός σχεδίου να εξαλείψει ένα πλήθος θρησκευτικών ομάδων από την Ευρώπη.

Τα πογκρόμ υποκινούνταν από μια προπαγάνδα, την οποία προωθούσαν ταξιαρχίες μίσους από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και η οποία δημοσίευσε μια αναφορά 670 σελίδων που δαιμονοποιούσε Κουάκερους, Πεντηκοστιανούς, Μορμόνους, Χασιδιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Βουδιστές και Σαηεντολόγους, συν 182 άλλες θρησκευτικές ομάδες.

Το 1997, οι Βελγικές αρχές άρχισαν μυστικές έρευνες στη Σαηεντολογία. Άλλαξαν τους νόμους έτσι ώστε οι εγκληματικές κατηγορίες να μπορούν να γίνουν εναντίον ομάδων και όχι μόνο ατόμων. Από τα τέλη του 1999 η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της Σαηεντολογίας τρεις φορές. Δελεαστικές, αν και σαφώς ψευδείς, αναφορές από ερευνητές διέρρευσαν στον τύπο.

Το 2007 υποβλήθηκαν μηνύσεις, αλλά τα υποτιθέμενα «εγκλήματα» ήταν πολύ λιγότερο σχετικά με πραγματικές ενέργειες, απ’ όσο ήταν με τις διδασκαλίες και τις πεποιθήσεις της Σαηεντολογίας. Ήταν ένα οργουελικό «έγκλημα της σκέψης» σε δράση.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η δίκη τον Οκτώβριο του 2015 στο Πρωτοδικείο των Βρυξελλών, η βελγική κυβέρνηση είχε δαπανήσει μεγάλα δημόσια κονδύλια και 18 χρόνια για να καταδιώξει τους Σαηεντολόγους.

Αρκετά ειρωνικά, ενώ οι βελγικές αρχές είχαν εμμονή με τη Σαηεντολογία, τους είχε διαφύγει η εμφάνιση ενός τρομοκρατικού πυρήνα μέσα στις Βρυξέλλες, που προξένησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου 2015, παίρνοντας 130 ζωές.

Στις 11 Μαρτίου 2016 η ελευθερία, επιτέλους, κυριάρχησε στις Βρυξέλλες. Μια ετυμηγορία 173 σελίδων απέρριψε την υπόθεση στο σύνολό της. Το δικαστήριο άσκησε δριμεία κριτική στην εισαγγελία για «έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων» και χαρακτήρισε την υπόθεση «ανεπαρκή» και «ασυνάρτητη».

Ο επικεφαλής δικαστής δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καταδικαστεί λόγω κάποιου εγκλήματος αλλά «κυρίως επειδή ήταν Σαηεντολόγοι». Και κατέληξε: «Η όλη διαδικασία της δίκης κηρύσσεται απαράδεκτη, ως σοβαρή και ανεπανόρθωτη προσβολή του δικαιώματος για δίκαιη δίκη».

Η μισαλλοδοξία έχασε· και η θρησκευτική ελευθερία κυριάρχησε σε μια νίκη που αντηχεί σε όλη την ήπειρο.