Contents

Ανθρωπιστής

Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης

Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης

Όταν ο Τροπικός Κυκλώνας Ουίνστον έπληξε τα νησιά Φίτζι στον Ειρηνικό τον Φεβρουάριο του 2016, ο Alfred Waqa ήξερε ακριβώς πώς να ανταποκριθεί στην κρίση. Μεταξύ άλλων, είχε εκατοντάδες εκπαιδευμένους εθελοντές έτοιμους να μπουν σε δράση.

Ο Waqa, ένα εκπαιδευμένο και έμπειρο μέλος του προγράμματος Αντιμετώπισης Καταστροφών με Εθελοντές Λειτουργούς της Σαηεντολογίας, καθοδήγησε περίπου 250 Φιτζιανούς που εξαπλώθηκαν σε 20 χωριά για να βοηθήσουν τα θύματα του κυκλώνα, την πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει καταγραφεί στα αρχεία του Νότιου Ημισφαιρίου. Καθένας απ’ αυτούς ήταν ένας Εθελοντής Λειτουργός (VM) εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει επιδέξια τις πιο κρίσιμες ανάγκες των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και από διανοητική ή πνευματική άποψη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια καταστροφών αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Οι Εθελοντές Λειτουργοί διένειμαν υλικά από δωρεές στους πάσχοντες, καθάρισαν τα μπάζα, ξανάχτισαν σπίτια και σχολεία, και παρέδωσαν την τεχνολογία «βοηθημάτων»: τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον Ιδρυτή της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ για να παρέχουν πνευματική ανακούφιση από το σωματικό και συναισθηματικό τραύμα. Ντυμένοι με τα χαρακτηριστικά τους κίτρινα μπλουζάκια, οι Εθελοντές Λειτουργοί βοήθησαν περίπου 24.200 θύματα και εκπαίδευσαν 2.340 άτομα να παραδίδουν βοηθήματα σε άλλους.

Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης
Φίτζι: Αποκαθιστώντας Συνθήκες Διαβίωσης

Ο Waqa, γνωστός με το παρατσούκλι «Alfy» έγινε επικεφαλής των VM το 2012, όταν μια ομάδα Εθελοντών Λειτουργών βοήθησε τα θύματα στον απόηχο των σοβαρών πλημμύρων που έπληξαν τα νησιά Φίτζι. Τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, όταν ένας τροπικός κυκλώνας έπληξε το γειτονικό νησιωτικό έθνος του Βανουάτου, ο Alfy ήταν σε ετοιμότητα μαζί με άλλους Εθελοντές Λειτουργούς για να παράσχουν βοήθεια.

Αλλά μόνο όταν ο Alfy ταξίδεψε στο Νεπάλ τον Απρίλιο του 2015, για να βοηθήσει τα θύματα από τον καταστροφικού μεγέθους σεισμό 7,8 βαθμών Ρίχτερ, συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό είναι να έχει μια καλολαδωμένη μηχανή των VM, προετοιμασμένη όχι μόνο για να ανταποκρίνεται σε καταστροφές, αλλά και για να βοηθάει τους Φιτζιανούς στον μόχθο της καθημερινής τους ζωής. Η συνεργασία του Alfy με τους VM στο Νεπάλ, τους οποίους υποστήριξε η Διεθνής Ένωση Σαηεντολόγων, άλλαξε τη ζωή του περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στο παρελθόν.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Alfy μετά την επιστροφή του από το Νεπάλ, ήταν να δημιουργήσει τρεις ομάδες Εθελοντών Λειτουργών μέσα και γύρω από το χωριό του, το Ναλαλάουα, που βρίσκεται περίπου τρεις ώρες από την πρωτεύουσα Σούβα. Η πρόσληψη ατόμων δεν ήταν πρόβλημα. Πολλοί χωρικοί στην περιοχή ήταν ήδη εντυπωσιασμένοι από τη βοήθεια που ο Alfy και η ομάδα του από VM παρείχαν μετά τις καταστροφές του 2012. Επιπλέον, είχαν μάθει από αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με τον τεράστιο αντίκτυπο που είχαν δημιουργήσει οι VM στο Νεπάλ.

Για να προκαλέσει περισσότερο ενδιαφέρον σχετικά με τους Εθελοντές Λειτουργούς, ο Alfy παρέδωσε μια σειρά από σεμινάρια για το ευρύ κοινό σχετικά με τις πολυάριθμες δεξιότητες και τεχνικές που αποκτούν οι Εθελοντές Λειτουργοί στην εκπαίδευσή τους: από βοηθήματα για την αντιμετώπιση καταστάσεων σε επικίνδυνα περιβάλλοντα μέχρι τη βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων. Το πρώτο σεμινάριο προσέλκυσε περισσότερους από 60 συμμετέχοντες, περιλαμβανομένων και πέντε αρχηγών των γειτονικών χωριών. Το προσωπικό της αστυνομίας, δάσκαλοι, κληρικοί και γέροντες του χωριού ήταν επίσης παρόντες.

Επιπλέον, ο Alfy έφερε τα εργαλεία των VM σε 45 λέσχες νέων, όπου η καθεμία είχε 30 με 50 μέλη. Σ’ ένα φόρουμ που οργανώθηκε από την κυβέρνηση, ο Alfy εκπαίδευσε περίπου 100 νέους στην τεχνολογία των βοηθημάτων. Ενώ σχέδια για την εκπαίδευση και άλλων ομάδων νέων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τον Ιούνιο του 2015, ο Alfy καταχώρησε το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών στη δημόσια διοίκηση του Ρακιράκι, μια πόλη περίπου 160 χλμ από την πρωτεύουσα Σούβα. Από τότε, τα αιτήματα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχουν οι VM διαβιβάζονται άμεσα στους τοπικούς Εθελοντές Λειτουργούς.