Contents

<no value>

Παγκόσμιος Προορισμός: Flag

Πνευματική Έδρα

Αν ιδωθεί από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ψηλά, η Φλόριντα το βράδυ φωτίζεται από ένα λαμπρό περιδέραιο με πόλεις κατά μήκος των ακτών της πολιτείας. Κατεβαίνοντας προς την κεντρική δυτική ακτή, η Τάμπα και η Αγία Πετρούπολη λάμπουν γεμάτες φώτα. Μετά υπάρχει κι ένα τρίτο λαμπερό κι ακόμα πιο φωτεινό κόσμημα που λάμπει στον ουρανό: η Πόλη του Κληαργουότερ.

Καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν μπορεί να διεκδικήσει ό,τι έχει το Κληαργουότερ: τη διεθνή πνευματική έδρα της θρησκείας της Σαηεντολογίας που είναι γνωστή ως Flag. Η Εκκλησία ήρθε στο Κληαργουότερ το 1975 και από τότε προοδεύει και ακμάζει με σταθερό ρυθμό – τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη. Το πρόσφατο κύμα έχει τις ρίζες του σε μία εκδήλωση: τα εγκαίνια του Κτηρίου του Flag, την παγκόσμια μητρόπολη της θρησκείας, που έγιναν τον Νοέμβριο του 2013. Αυτό έχει ενεργοποιήσει τη Σαηεντολογία και τις εγκαταστάσεις της στο Κληαργουότερ, που σήμερα περιλαμβάνουν 56 κτήρια, αλλά και ολόκληρο το κέντρο της πόλης.

Το Κτήριο του Flag έστειλε τον ρυθμό παγκόσμιας εξάπλωσης της Εκκλησίας στα ύψη. Και αυτό δεν είναι πουθενά αλλού πιο εμφανές απ’ όσο εδώ, με όλο και περισσότερους Σαηεντολόγους να καταφθάνουν καθημερινά από όλο τον κόσμο: από το Κάνσας, μέχρι το Καζακστάν και από την Μπογκοτά μέχρι τις Βρυξέλλες.

Διπλά Ορόσημα
ΔΙΠΛΑ ΟΡΟΣΗΜΑ Η Εκκλησία αποκατέστησε και άνοιξε δύο εκπληκτικά ορόσημα της πόλης τον περασμένο Ιούνιο για την ενίσχυση της εξάπλωσης της Εκκλησίας.

Λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού προσωπικού, που τώρα φτάνει τα 2.600 μέλη, τα οποία απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού Σαηεντολόγων στο Flag, δύο επιπλέον κτήρια γραφείων άνοιξαν το καλοκαίρι του 2016: το ιστορικό Κτήριο West Coast της εποχής του 1927 που αποκαταστάθηκε πιστά, και το μοντέρνο Κτήριο Διαχείρισης του Flag.

Η Εκκλησία έχει επίσης εγκαινιάσει την έδρα για τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς της, κι έγινε ο καταλύτης για έναν συνασπισμό πολυάριθμων μη κερδοσκοπικών ομάδων σε όλη την περιοχή της Τάμπα.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Είναι δύσκολο να καταγράψει κανείς όλα όσα κάνει η Σαηεντολογία στο Κληαργουότερ, η λίστα συνεχίζει να αυξάνεται. Η θρησκεία, φυσικά, βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Αλλά η κρίσιμη μάζα του έργου της Σαηεντολογίας περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα: τις καμπάνιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά και τον αναλφαβητισμό, την εξάλειψη των ψυχιατρικών κακοποιήσεων, την παροχή βοήθειας και υποστήριξης στα θύματα συμφορών. Με αυτούς τους τρόπους και ακόμα περισσότερους, η Εκκλησία ενισχύει άλλες θρησκείες και ομάδες στην προώθηση του έργου τους για τη βελτίωση της ανθρωπότητας.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα –και συχνά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια πολλών εβδομάδων– το θρησκευτικό ησυχαστήριο και κτήριο-ορόσημο της Εκκλησίας, Fort Harrison, διοργανώνει συναντήσεις, συνέδρια, επίσημα δείπνα, θεατρικά έργα, κινηματογραφικές πρεμιέρες και δεκάδες άλλες δραστηριότητες. Μια βραδινή εκδήλωση το 2016 απέτεινε φόρο τιμής στους αξιωματικούς του στρατού και του ναυτικού που έχουν βραβευτεί με το Μετάλλιο Πορφυρής Καρδιάς. Άλλη μια εκδήλωση ήταν μια επίδειξη μόδας, της οποίας οι εισπράξεις υποστηρίζουν φιλανθρωπικές οργανώσεις. Πολιτικοί, αξιωματικοί της αστυνομίας και πολιτικοί ηγέτες μιλούν σε εκδηλώσεις. Και σε άλλα μέρη του Κληαργουότερ, η Εκκλησία οργανώνει και υποστηρίζει μεγάλες εκδηλώσεις, από φεστιβάλ τζαζ έως πασχαλιάτικες εκδηλώσεις (όπως το κυνήγι αυγών) και μια ετήσια Χειμερινή Χώρα των Θαυμάτων που έχει φέρει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες στο κέντρο της πόλης.

Το σημείο μηδέν για τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες της Σαηεντολογίας είναι μια σειρά από όμορφα κτήρια δύο τετράγωνα βόρεια από το Κτήριο του Flag. Περιλαμβάνουν ένα κέντρο ενημέρωσης κοινού της Σαηεντολογίας και νέα κεντρικά γραφεία –ένα για κάθε ανθρωπιστική καμπάνια και καμπάνια κοινωνικής βελτίωσης που χορηγεί η Εκκλησία: Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά, το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Criminon, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας. Από τον Ιούλιο του 2015, όταν άνοιξαν αυτά τα κτήρια, περισσότερα από 75.000 άτομα τα έχουν επισκεφθεί για να δουν ένα μουσείο σχετικά με τις ψυχιατρικές κακοποιήσεις, να μάθουν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπολεμήσουν τη χρήση ναρκωτικών με εκπαίδευση που είναι προσανατολισμένη στην πρόληψή τους και για να βρουν λύσεις σε κοινωνικά δεινά, όπως η έλλειψη στέγης, η βία και η υποτροπή στις φυλακές.

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ WEST COAST
ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ FLAG
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ Το Κτήριο West Coast (αριστερά) και το Κτήριο Διαχείρισης του Πληρώματος του Flag (δεξιά) στεγάζουν τη λειτουργία των 56 μέχρι τώρα τοπικών εγκαταστάσεων της Εκκλησίας, με τα υψηλότερα πρότυπα υπηρεσίας για τους Σαηεντολόγους που επισκέπτονται το Flag από όλο τον κόσμο.

Λίγα λεπτά από το Flag βρίσκονται οι νέες, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για το Κέντρο Μάθησης του Οργανισμού Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης στην Κοινότητα του Κληαργουότερ που άνοιξε τον Απρίλιο του 2016.

Επίσης μερικά λεπτά από το Flag με το αυτοκίνητο είναι το νέο Narconon Suncoast, που προσφέρει το πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά/φάρμακα με πρακτικές βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία, με βάση την έρευνα και τις ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ, και το οποίο είναι γεμάτο όλο τον χρόνο. Μέσα σε μια καλαίσθητα διαμορφωμένη δασώδη περιοχή 30 στρεμμάτων, είναι ένα μέρος κι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τους ανθρώπους, να τους βοηθήσει να δώσουν τέλος στον εθισμό και να χτίσουν μια παραγωγική ζωή χωρίς ναρκωτικά – έναν στόχο στον οποίο ο Δημόσιος Συνήγορος Υπεράσπισης της Κομητείας Πινέλας, Bob Dillinger, πιστεύει ανεπιφύλακτα. «Έχω δει άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Narconon, τα οποία έχουν τώρα αλλάξει τη ζωή τους εντελώς κι έχουν ανακτήσει τον εαυτό τους» είπε ο Dillinger σε μια ομιλία που έδωσε στα εγκαίνια του κέντρου απεξάρτησης τον Νοέμβριο του 2015. «Χρειαζόμαστε εγκαταστάσεις σαν αυτήν εδώ».

Στο τμήμα της Λεωφόρου Φορτ Χάρισον, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία των ανθρωπιστικών ομάδων, πριν από δύο χρόνια περνούσαν μόνο λίγοι πεζοί στην περιοχή, κι έβλεπες μόνο ζιζάνια και σκουπίδια σε άδειες θέσεις πάρκινγκ. Σήμερα, η κατάλληλη λέξη που θα την αντιπροσώπευε είναι «κοσμοσυρροή». Αν και πριν έναν χρόνο πολλοί επισκέφθηκαν την περιοχή για να δουν τη μεταμόρφωσή της, τώρα έρχονται για να καταπιαστούν με τα πολλά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την ανύψωση του Κληαργουότερ, αλλά και, η αλήθεια να λέγεται, με σκοπό την ανύψωση όλης της ανθρωπότητας.

Το Κτήριο του Κληαργουότερ
Μια σειρά από κεντρικά γραφεία για τα ανθρωπιστικά προγράμματα που χορηγεί η Εκκλησία
Καλωσόρισμα της Κοινότητας Μεταξύ των πιο πρόσφατων εγκαταστάσεων του Flag είναι το ανακαινισμένο Κτήριο του Κληαργουότερ (αριστερά), που στεγάζει ένα κέντρο ενημέρωσης κοινού και τα κεντρικά γραφεία για έξι ανθρωπιστικά προγράμματα στη σειρά, που καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (δεξιά).

Οι χορηγούμενοι από την Εκκλησία οργανισμοί ανθρωπιστικής και κοινωνικής βελτίωσης έχουν δημιουργήσει επίσης πολλές συνεργασίες από τότε που έκαναν το ντεμπούτο τους. Ανάμεσα στους συνεργάτες τους περιλαμβάνονται: η Αθλητική Ένωση της Αστυνομίας της Κομητείας Πινέλας, το Αστυνομικό Τμήμα της Οκάλα και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου από όλη τη Φλόριντα που έχουν υιοθετήσει τα εκπαιδευτικά υλικά «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» του Ιδρύματος Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά· ένα υφιστάμενο Εκπαιδευτικό Σώμα Εφέδρων Αξιωματικών των ΗΠΑ (ROTC), που κάλεσε το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να εκπαιδεύσει τους μαθητές του· και η Ειδική Μονάδα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων του Κληαργουότερ και του Κόλπου της Τάμπα – συνολικά, περισσότερες από 130 τοπικές οργανώσεις.

Υπάρχει άλλος ένας σχετικός αριθμός: περισσότερα από 27.000 άτομα συμμετείχαν σε συνέδρια, σεμινάρια, γεύματα και δείπνα στο Flag κατά το τελευταίο έτος. Πολλοί απ’ αυτούς είναι Σαηεντολόγοι, αλλά πολλοί περισσότεροι ήρθαν επειδή προσπαθούν να χτίσουν μια καλή κοινότητα κι έναν καλύτερο κόσμο.

Ως απόδειξη της κοινοτικής συνεργασίας, η Εκκλησία ενώθηκε με την πόλη και τη Συμμαχία Βετεράνων Πολέμου της περιοχής του Κόλπου της Τάμπα για να κατασκευάσει ένα μνημείο για τους βετεράνους του πολέμου σε ένα από τα εξέχοντα πάρκα του Κληαργουότερ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2016.

Ο Steve Besio, επί μακρόν Σαηεντολόγος και κάτοικος του Κληαργουότερ, έκανε την ακόλουθη αξιολόγηση του Flag και της πατρίδας του, το κέντρο της πόλης: «Το μόνο που βλέπω είναι χαμογελαστά πρόσωπα». Όταν ρωτήθηκε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι χαμογελούν, γέλασε και είπε: «Γίνονται τόσα πολλά πράγματα στην Εκκλησία. Πάρα πολλά».