Contents

Ντέιβιντ Μισκάβιτς

Κάνει το Όραμα Πραγματικότητα

«Vision». Η αγγλική αυτή λέξη, σύμφωνα με ένα λεξικό, σημαίνει «ασυνήθιστη διορατικότητα, οξυδέρκεια ή πρόβλεψη». Ένας άλλος ορισμός αναφέρει «μια σκέψη, μια ιδέα ή ένα αντικείμενο που σχηματίζεται από τη φαντασία». Στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «όραμα, όνειρο, διορατικότητα ή ενόραση».

Το όραμα μεταμορφώθηκε σε αποφασιστική ενέργεια και υλοποιήθηκε στην καρδιά του Αμερικανικού Νότου στις 2 Απριλίου 2016, με την απόκτηση ενός κτηρίου στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Το όραμα απόκτησε πολυδιάστατη και παγκόσμια υπόσταση στις 28 Μαΐου στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια και συνέχισε να εξελίσσεται στις 25 Ιουνίου στο Κληαργουότερ της Φλόριντα. Στη συνέχεια, η Βουδαπέστη της Ουγγαρίας καλωσόρισε το όραμα στις 23 Ιουλίου, όπως έκανε και το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στις 31 Ιουλίου, το οποίο συνοδεύτηκε από μια μελωδία της τζαζ. Στην άλλη άκρη της υδρογείου, το όραμα πήρε σάρκα και οστά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 4 Σεπτεμβρίου. Και πηγαίνοντας πάλι στην άλλη άκρη του πλανήτη, το όραμα εγκαταστάθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 15 Οκτωβρίου.

Αυτό το όραμα διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιδρυτή της θρησκείας της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ, ο οποίος περιέγραψε τη βέλτιστη Εκκλησία της Σαηεντολογίας ως ένα μέρος «όπου οι άνθρωποι θα πήγαιναν για να βρουν την ελευθερία και όπου θα είχαν τη σιγουριά ότι θα την αποκτήσουν. … Θα την κοίταζε κανείς [την Εκκλησία] και θα ήξερε ότι αυτό είναι το μέρος απ’ όπου γεννιέται ένας νέος πολιτισμός γι’ αυτόν τον πλανήτη».

Η πραγματοποίηση αυτού του οράματος σήμερα γίνεται από ένα άλλο άτομο, τον Ντέιβιντ Μισκάβιτς, που είναι ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας. Η διοικητή του επιστασία για την Εκκλησία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει μετατρέψει το όραμα του Λ. Ρον Χάμπαρντ σε αποφασιστική ενέργεια.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΙΣΚΑΒΙΤΣ

Μια άλλη λέξη, η «Εξάπλωση» είναι «η ενέργεια ή η διαδικασία της επέκτασης» ή «η αύξηση της γεωγραφικής έκτασης που καλύπτει ή γενικά επηρεάζει κάτι» όπως αναφέρει το λεξικό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο λέξεων («όραμα» + «εξάπλωση») μας δίνει την εξίσωση του 2016 για την Εκκλησία της Σαηεντολογίας. Το όραμα που εκφράστηκε για πρώτη φορά από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ και η εξάπλωση της θρησκείας υπό τη διοίκηση του κ. Μισκάβιτς, έχουν προσδιορίσει το 2016 με μια άλλη λέξη: «επίτευγμα».

Η αποστολή που καθιέρωσε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ για τη Σαηεντολογία και η οποία γεννήθηκε στις αρχές της Ατομικής Εποχής, ήταν να διασφαλίσει την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη εν όψει ενός άστατου και κατωφερή πολιτισμού. Στη σημερινή ταραχώδη εποχή που ζούμε, οι Σαηεντολόγοι οδηγούνται από έναν σκοπό να αντιστρέψουν τη δεινή κατάσταση της ανθρωπότητας. Όραμα + εξάπλωση είναι τα συστατικά που απαιτούνται για την επιτυχία.

Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ήταν άνθρωπος της δράσης σε πολλούς τομείς, όντας επικοινωνός σε πολλά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης. Και η θρησκεία που ίδρυσε είχε δύο πρωταρχικούς στόχους: την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων από τις διανοητικές και πνευματικές «αλυσίδες» που τους υποδουλώνουν· και τη δημιουργία ενός νέου πολιτισμού που εκφράζει τις υψηλότερες φιλοδοξίες των απελευθερωμένων και φωτισμένων ανθρώπων.

«Ένας πολιτισμός χωρίς παραφροσύνη» έγραψε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, «χωρίς εγκληματίες και χωρίς πόλεμο, όπου οι ικανοί θα μπορούν να προκόψουν, όπου τα έντιμα όντα θα μπορούν να έχουν δικαιώματα και όπου ο Άνθρωπος θα είναι ελεύθερος να ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα – αυτοί είναι οι στόχοι της Σαηεντολογίας».

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, αυτοί οι στόχοι έχουν γίνει σταθερή πραγματικότητα, γιατί το όραμα + η εξάπλωση ήταν η ημερήσια διάταξη. Το έτος 2016 πρόσθεσε σ’ αυτόν τον υπολογισμό και ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, όπου νέες Εκκλησίες –μεταξύ των οποίων και τα εγκαίνια της παγκόσμιας μητροπολιτικής έδρας της θρησκείας, το Κτήριο του Flag, στο Κληαργουότερ της Φλόριντα το 2013– άνοιξαν σε επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτές οι νέες Εκκλησίες επέκτειναν τα γνωστά και ισχυρά ανθρωπιστικά προγράμματα της θρησκείας: την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της μάστιγας της ληστρικής ψυχιατρικής, τη διδασκαλία της αλήθειας για τα ναρκωτικά και τον εθισμό, την αποστολή των ομάδων Εθελοντών Λειτουργών σε όλο τον κόσμο για να τον ανακουφίσουν από τη δυστυχία και τον πόνο, την αναστροφή πρώην καταδίκων σε παραγωγικούς πολίτες, και την παρακίνηση ολόκληρων πληθυσμών εισάγοντας χρηστά ήθη και ηθικές κατευθυντήριες οδηγίες κοινής λογικής.

Και κάθε νέα Εκκλησία καλλιέργησε νέες Μίσιον, οι οποίες θα γίνουν κι αυτές με τη σειρά τους Εκκλησίες που παραδίδουν όλες τις υπηρεσίες.

Με άλλα λόγια: όραμα + εξάπλωση = ανύψωση της ανθρωπότητας.

Τίποτα δεν το αποδεικνύει αυτό καλύτερα από όσα διαδραματίστηκαν στις 28 Μαΐου στο Χόλιγουντ. Ένα κινηματογραφικό στούντιο του παλιού καλού καιρού, της εποχής του 1912, που άνοιξε ξανά ως Scientology Media Productions (SMP). Είναι μια θεαματική συγχώνευση τεχνολογίας και αποκατάστασης που αποτελεί το επίκεντρο της Εκκλησίας για μετάδοση, μέσω διαδικτύου και εκδόσεων περιοδικών, ειδικές εκδηλώσεις και ακόμα περισσότερα. Αλλά όλα αυτά ούτε καν αρχίζουν να περιγράφουν τον «λόγο». Ο κ. Μισκάβιτς δήλωσε στους 10.000 παρευρισκόμενους στα εγκαίνια, ότι το SMP είναι η φωνή της Σαηεντολογίας. Θα μεταδίδει, θα αποστέλλει, θα εκπέμπει και θα δημοσιεύει το μήνυμα της θρησκείας για ελπίδα. «Τώρα πρόκειται να γράψουμε τη δική μας ιστορία» είπε ο κ. Μισκάβιτς, «μ’ έναν τρόπο που όμοιός του δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη θρησκεία στον κόσμο».

Οι εγκαταστάσεις του SMP ολοκλήρωσαν ένα ευρύτερο σχέδιο που αποσκοπεί στην πληροφόρηση του κόσμου σχετικά με τη Σαηεντολογία. Τα τελευταία χρόνια, η Bridge Publications στο Λος Άντζελες και η New Era Publications στη Δανία, συνεχίζουν να τυπώνουν στις ψηφιακές τους εγκαταστάσεις, στέλνοντας τα έργα του Λ. Ρον Χάμπαρντ σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ενώ το Κέντρο Διάδοσης της Εκκλησίας στο Λος Άντζελες παρέχει τα ζωτικής σημασίας υλικά για τα πολλαπλά ανθρωπιστικά προγράμματα της Σαηεντολογίας. Το SMP τώρα προσθέτει στο οπλοστάσιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και περιοδικά τόσο στο διαδίκτυο όσο και μέσω τυπωμένων εκδόσεων.

Το όραμα που είχε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ για τις Εκκλησίες της Σαηεντολογίας περιλάμβανε μια αισθητική διάσταση, και τα κτήρια αυτά, που τη δημιουργία τους την προώθησε ο κ. Μισκάβιτς, είναι εκπληκτικά. Αλλά ο αληθινός σκοπός δεν ήταν η ομορφιά. Η έννοια βασιζόταν στο πρώτο μοντέλο – την αρχική παγκόσμια έδρα της Σαηεντολογίας στην κατοικία του Λ. Ρον Χάμπαρντ, το Σαιντ Χιλ στο Ανατολικό Γκρίνστεντ της Αγγλίας.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο κ. Μισκάβιτς εξέδωσε ένα «Κάλεσμα Αφύπνισης» στη θρησκεία. «Οι ευθύνες μας εκτείνονται πολύ πιο πέρα από την άμεση βοήθεια σε μια κατεστραμμένη περιοχή της Νέας Υόρκης» έγραψε. «Είναι μια επείγουσα αποστολή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Και ο μόνος τρόπος επίτευξής της είναι … δεκάδες χιλιάδες Μίσιον και χιλιάδες Εκκλησίες».

Το όραμα σ’ αυτό το «Κάλεσμα Αφύπνισης» μπορούσε να γίνει στερεή πραγματικότητα μόνο αν η Σαηεντολογία μεγάλωνε σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από τότε που ιδρύθηκε, το 1954. Στην επίτευξη αυτής της ανάπτυξης έπαιξαν ζωτικό ρόλο τα δύο τεράστια προγράμματα που διεύθυνε ο κ. Μισκάβιτς. Το πρώτο ήταν η πλήρης αποκατάσταση ολόκληρης της κληρονομιάς του Λ. Ρον Χάμπαρντ – όλα τα γραπτά και οι ηχογραφημένες διαλέξεις της Διανοητικής και της Σαηεντολογίας. Παράλληλα με αυτό, ο κ. Μισκάβιτς ερεύνησε σε βάθος αυτά που ο Ιδρυτής είχε θεωρήσει ως τη στρατηγική για τις Εκκλησίες: ποιες εγκαταστάσεις θα απαιτούνταν για μια Εκκλησία, ώστε να επιτύχει πλήρως τον σκοπό της· πώς το σχέδιό της θα διευκόλυνε την εκπαίδευση και τις θρησκευτικές υπηρεσίες των μελών της· πόσα άτομα θα ήταν απαραίτητα για την επάνδρωση μιας Εκκλησίας. Επιπλέον, με ποιον τρόπο η κάθε Εκκλησία θα εξυπηρετούσε ως ένα κομβικό σημείο για τις γειτονικές κοινότητες, ώστε να τροφοδοτεί ανθρωπιστικές σταυροφορίες.

Το πρώτο τέτοιο μοντέλο Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, με τα εγκαίνιά του τον Νοέμβριο του 2003. Σήμερα απαριθμούν 55 συνολικά, και σ’ αυτόν τον αριθμό προστίθενται επίσης δεκάδες άλλες εγκαταστάσεις και κτήρια, που όλα αντικατοπτρίζουν τις αρχικές έννοιες του Λ. Ρον Χάμπαρντ και τις οδηγίες του κ. Μισκάβιτς.

Κυμαίνονται από χορηγούμενα από την Εκκλησία κέντρα θεραπείας του εθισμού από ναρκωτικά/φάρμακα με το μη θρησκευτικό πρόγραμμα του Νάρκωνον (Narconon), έως ανώτερες Εκκλησίες για Σαηεντολόγους που φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα πνευματικής ανάπτυξης, κέντρα λειτουργίας για τις πολλαπλές καμπάνιες της Εκκλησίας που αποσκοπούν στην κοινωνική διάσωση, καθώς και κτήρια με γραφεία όπου ακόμα περισσότερα μέλη εξυπηρετούν όλο και περισσότερους Σαηεντολόγους και την κοινότητα γενικότερα.

Το 2016, νέες Εκκλησίες καλωσορίστηκαν με εορταστικές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις από την Ατλάντα και το Χάρλεμ μέχρι τη Βουδαπέστη.

Μια νέα, τεραστίων διαστάσεων ανώτερη Εκκλησία στο Σίδνεϊ είναι η σπίθα που θα εξελιχθεί σε μια ραγδαία ανάπτυξη στην Αυστραλία και τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού. Γραφεία ορόσημα σε κτήρια του Κληαργουότερ εξυπηρετούν τώρα τον ραγδαία αναπτυσσόμενο αριθμό προσωπικού και δραστηριοτήτων στην πνευματική έδρα της Σαηεντολογίας.

Ένα Εθνικό Γραφείο Υποθέσεων στο Δουβλίνο μόλις εγκαθιδρύθηκε για να επιταχύνει τα ανθρωπιστικά προγράμματα στο Σμαραγδένιο Νησί.

Περισσότερες από 50 νέες Εκκλησίες σχεδιάζονται και η οικοδόμησή τους βρίσκεται σε εξέλιξη, για να ανοίξουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, και ο κ. Μισκάβιτς λέει ότι αυτή η εκτίμηση είναι «συντηρητική».

Όραμα + εξάπλωση = με την επιβίωση της ανθρωπότητας, την ακμή και την ευημερία ενός σπουδαίου πολιτισμού.